Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Gnosjöanda och väckelse inspirerade när ICCC höll årskonferens

Gnosjöandan och att vandra i Guds ande var två teman som knöts samman när Internationella kristna handelskammaren i Sverige hade årskonferens i Gnosjö i helgen.

Organisationens ordförande beskriver det som att företagande knutits samman med inspiration från Gnosjöandans rötter.

Arbetsliv · Publicerad 07:00, 27 apr 2022

Den internationella kristna handelskammarens (ICCC) lokalförening i Gnosjö är relativt ny och har än så länge bara en handfull medlemmar. Men de har burit på en vision som de nu har kunnat förverkliga i och med konferensen som hölls i helgen.

– Gnosjöandan var en inspiration för oss i planeringen av konferensen,säger Bengt Palmquist, från Hestra i Gnosjöregionen som också är ICCC Sveriges ordförande sedan förra året.

Årskonferensen, som hölls i Pingstkyrkan i Gnosjö men även innefattade besök på Hylténs industrimuseum och två av kommunens företag, hade cirka 140 deltagare, vilket enligt ordföranden är relativt sett högt, något som han ser som en bekräftelse på att temat om att fånga Gnosjöandan har fallit i god jord. 

– Jag är så otroligt tacksam för att det blev som drömmen vi hade. Nu ser vi fram emot frukten av det här i vårt land, säger han glatt. 

Styrelsekollegan Carina Lyckhult beskriver det som speciellt för årets konferens att den har haft en sådan lokal prägel, där den har knutit ihop nutid med historien om Gnosjöandans tillkomst, vilken i sin tur kan kopplas till dåtidens väckelse som drog fram.

Hon förklarar att Gnosjöandan handlar om att hjälpa varandra och att dela med sig av goda idéer. Och hon beskriver hur konferensen handlat om hur Gud kan leda oss och använda oss i vår vardag när vi överlåter oss till honom och söker honom för den han är. 

–  Vi behöver upprätta bilden av Guds kallelse i vardagen. ICCC behövs för att väcka i detta och stärka i detta. Ditt företag och ditt arbetsliv vill Gud använda i den här tiden för att hjälpa människor och samhälle, säger Carina Lyckhult. 

Flera av konferensens programpunkter bjöd också på personliga vittnesbörd från kristna företagare, som berättade om hur de har fått uppleva Guds ledning på mycket konkreta sätt.

Jan-Gunnar Eurell, vice vd på Ålandsbanken sedan drygt tio år tillbaka, berättade att han ber för sitt företag varje dag och om hur banken har gått från en mycket svår situation till att nu gå bättre än någonsin.

Samtidigt betonade han att det finns något som är ännu viktigare:

– Jesus vill framför allt att du ska vara en människofiskare, sade Eurell.

Mikael Boman, entreprenör och missionär, berättade om sin resa till att kunna försörja sig på sitt företag samtidigt som han arbetar med mission. Han vittnade om hur han gått i tro i sitt givande och fått uppleva Guds trofasthet genom att han fått idéer som lett till stora affärer, vilket i sin tur resulterat i att han har kunnat fortsätta.

– Lagen om sådd och skörd gäller om vi ger för att välsigna, me­nade Boman.

På årskonferensens sista kvällsmöte predikade KG Larsson om vikten av att vandra i Anden, och om den ständiga konflikten med köttet – det i oss som står emot Gud – som den vandringen ofrånkomligen leder till.

Utifrån Bibelns berättelse om hur Isak blev förföljd av sin halvbror Ismael, pekade han på hur konflikten inte bara finns inom oss utan även i våra kristna gemenskaper, där religiösa ordningar kan stå i vägen för människors delande och användande av sina nådegåvor.

– Vi har det i Mellanöstern men vi har det också i frikyrkligheten, när vi inte längre tillåter den Andens frihet som Bibeln talar om, sade KG Larsson.

– Det viktiga är inte plattformen, det viktiga är folket, det är där Herren är verksam.

ICCC:s årskonferens pågick under fredagen och lördagen, och bjöd på en blandning av möten, vittnesbörd, panelsamtal (med bland annat riksdagsledamoten Roland Utbult, KD) och studiebesök, liksom mycket utrymme för bön och lovsång.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10