Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

De lade företaget i Guds händer – och har redan sett resultat

För det kristna affärsparet Christina och Magnus Ek är Gud en viktig del i företagandet. Tack vare sin tro har de nu hittat en lösning i en för tillfället nattsvart mässbransch, då Gud utmanade dem att hitta nya vägar.

– Det finns inte ord för att beskriva det, säger Christina Ek om tacksamheten till Gud.

Arbetsliv · Publicerad 11:30, 8 apr 2020

Den senaste tiden har varit en turbulent tid för Memu Svensk Mässbemanning. Företaget, som sysslar med uthyrning av personal inom mässbranschen, har fått känna av det brutala slag som coronakrisen orsakat inom hela branschen.

– Ja, det är ganska rent i almanackan just nu, konstaterade ägaren Christina Ek, när Världen Idag träffade henne och maken, Magnus, i Jönköping i slutet av mars.

Alla stora mässor är inställda åtminstone augusti ut.

Då gäller det att hitta nya vägar.

– Vi ber och vi ropar till Gud om en lösning. Vi måste ju se till att vi har en försörjning för vår familj, konstaterade Christina, då.

Bara en vecka senare har Memu lyckats ställa om sin verksamhet och hittat en ny öppning för att klara sig framgent. En lösning som kom upp efter att de vänt sig till Gud.

– Vi kände bara, ”Gud, vad ska vi göra i den här situationen?”, berättar Christina per telefon.

Genom bön och fasta fick de till sig att de skulle börja med nya tjänster – bland annat hemservice åt både företag och privatpersoner, samt genom plockhjälp åt företag som erbjuder hemkörning av varor.

– Vi har sökt personal lite snabbt och så har det ramlat in en del som kontaktat oss. Det är ju många som går utan jobb och som blivit varslade, konstaterar Christina.

Genom de nya nischerna har Memu nu ersatt en tom kalender med inbokade anställningsintervjuer för sina nya satsningar.

– Vi kommer att ta in en del personal och så får vi se hur det utvecklas, säger Christina, som inte utesluter att de nya satsningarna även kommer att kvarstå när mässbranschen drar i gång igen.

– Om vi känner att det är något som bär så kommer vi fortsätta med det. Som det är i dagsläget flyttas många mässor fram hela tiden, så mässor är just nu ingen garanti för vår del.

Christina konstaterar kort och gott att de har Gud att tacka för de nya idéerna som kommit som ett litet ljus i den svåra tiden.

– Jag säger bara det: det här är Gud, det är han som gav idén. Vi var och nosade på en del saker, men det fanns inte i tanken att köra i gång det här igen. Det är så häftigt, det finns inte ord för att beskriva det!

Magnus och Christina konstaterar att coronakrisen visserligen försatt dem i en tuff situation, men framhåller också att många andra har det ännu tuffare. Och allt kanske inte är av ondo, tillägger Magnus.

– I motgångar föds nya tankar för att komma vidare, man måste tänka i nya banor, säger han.

Samtidigt erkänner paret att de är lite oroliga över vad som ska hända härnäst.

– Ja, någonstans är man ju det. Men vi måste lägga den oron i Herrens händer, säger Christina, som trycker på vikten av den personliga tron.

– För mig är den helt avgörande.

– Vi lever i en märklig värld och det kan vara svårt att veta vem man ska ha tilltro till. Världsordningen kan förändras, men vår Gud består. Om jag läser Ordet och blickar uppåt mot Gud så hjälper det mig jättemycket, säger hon.

Som familj har de bestämt sig för att lägga bort alla vardagliga konflikter inom familjen – sådana saker finns det ingen tid för.

– En äldre man ringde mig häromkvällen och sade något viktigt till mig, att det är viktigt att jag och Christina är 100 procent eniga i alla beslut som vi tar och att vi ber om vishet att ta rätt beslut, säger Magnus.

De är fast beslutna att överleva krisen och tror att branschen kommer att dra i gång igen så snart pandemin lugnat sig.

– Då blir det nog en hävstångseffekt, där många kommer att vilja träffas igen. Mässbranschen är så viktig för att få i gång industrierna igen. Kanske kan 2021 bli vårt bästa år? menar Magnus.

Christina och Magnus Ek startade Memu 1997, då de testade att hyra ut en mässvärd till en mässa på Elmia i Jönköping. Det funkade såpass bra att uthyrning av personal till just mässbranschen blev deras nsich, främst i Stockholm, Jönköping och Göteborg men även på andra håll i landet. 

– Ofta handlar det om entrépersonal till kassor och registrering, vid kongresser, fackmässor och publika mässor, berättar Magnus.

På detta sätt har de fått se många olika utställningar, men också träffat mycket folk, vilket gjort att de kunnat plocka upp det bästa med att driva ett företag i just denna bransch.

– Mötena med alla människor är roligast. En vecka kan det vara en kongress med 15 000 internationella läkare och veckan efter Elmia Custom Show, med 80 000 besökare som älskar att bygga egna bilar. Den kontrasten gillar jag, säger Magnus.

Magnus och Christina är de enda fast anställda i företaget, men vid mässor plockar de in uppemot 250 anställda under en kortare period. Men att anställa så många personer för en kortare period är inte alltid enkelt. 

– Det har hänt vid några tillfällen att vi snabbt har behövt anställa fler, och då har vi fått vara med om en del häftiga saker. Då har vi bett till Gud att han ska hjälpa oss, och sedan har det bara kommit in folk som vi aldrig sett tidigare, berättar Christina.

– Vi har ropat till Gud om hjälp flera gånger och han har verkligen varit med. Att ha tron är en styrka som gör att vi kan lägga allt i Guds händer.

Tron har även fått dem att ibland välja bort vissa kunder som inte känts riktigt rätt. Exempelvis när de drev ett städföretag – som såldes för några år sedan – och där den tänkta kundens verksamhet visade sig vara mer eller mindre ockult.

– Då kände vi att ”där ska vi inte vara”. Det är inte roligt att tacka nej till affärer, men man får vara lyhörd för Gud, menar Magnus.

Även den gången blev det en spännande effekt.

– Vi tackade nej till två jobb, vilket blev en hävstångseffekt där vi fick många andra jobb i stället, säger Christina.

I somras skapade Magnus och Christina ett nytt nätverk hemma i Jönköping, kallat WeConnect, avsett för kristna företagare. Till skillnad från många andra nätverk riktar sig detta mot gifta par där ena parten eller båda är företagare.

– I många fall är bara en av dem företagare, men båda blir ändå involverade. Att driva ett familjeföretag påverkar hela familjesituationen. Vi kände att det här var något som vi själva önskade och som det fanns ett behov av, säger Magnus.

I WeConnect handlar det om att träffas, få inspiration, stöttning och möjlighet till betjäning i bön om så önskas. Vid första träffen i somras kom ett 40-tal personer med hemvist i olika församlingar i Jönköpingsområdet.

– Det här är inget kommersiellt, utan ett sätt att träffa likasinnade där vi alla har en gemensam plattform i tron, säger Magnus.

Jag säger bara det: det här är Gud, det är han som gav idén.
I motgångar föds nya tankar för att komma vidare, man måste tänka i nya banor.

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00
E-tidning
Senaste magasinen