Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Kärleken till Gud och till Indiens fattiga förenar Maria och Dev

Maria Sandberg Mondal har i över tio år varit verksam med olika hjälpinsatser i Indien. Tillsammans med sin indiske make Dev sprider hon ljus i Calcuttas mörker.

Vittnesbörd · Publicerad 14:01, 15 jul 2017

Maria och hennes make Dev är några av dem som finns med i Trosgnistans nätverk och är verksamma i staden Calcutta. Maria berättar att hon växte upp i Västerbotten i ett hem där föräldrarna inte var aktivt kristna. Ända sedan hon kom till tro i tonåren har hon känt en inre kallelse att göra en insats i ett annat land.

Till Indien kom hon första gången 1998. Då upplevde hon starkt att det var just i Indien hon skulle ha sin uppgift.

– Sedan återkom jag till Indien med jämna mellanrum som volontär, bland annat på barnhem, som lärare i engelska och med kvinnoarbete. Under ett år bodde jag tillsammans med en indisk familj. Jag var då tvungen att tala hindi hela tiden och lärde mig språket flytande. För mig är språket en viktig nyckel till att nå människors hjärtan och bli ett med kulturen.

I en stad som Calcutta där det finns så oerhört mycket fattigdom och lidande råder förvisso ingen brist på arbete. För den som har ett stort och medkännande hjärta finns då alltid risken att ta på sig för mycket. Maria tror att det handlar om att söka Gud och få hjälp med att prioritera rätt. En gång frågade hon den erfarne Indienmissionären Sten Nilsson vad han ansåg vara viktigast för den som vill arbeta i ett annat land? Svaret blev: ”Att ta tid med Gud!”

– Vi är verksamma i ett område i Calcutta, där det bor många flyktingar från Bangladesh. Vi jobbar mycket socialt med kvinnor och barn, och vårt arbete har vuxit mycket. Genom våra insatser byggs relationer och kärleken öppnar människors hjärtan. Men jag försöker hålla på att inte bara vara upptagen av en massa aktiviteter; det viktigaste är att ta tid med Gud. Har vi inte Guds hjärta med i det vi gör, blir det ingen bestående frukt av det.

Sin make Dev träffade Maria första gången 2007. Med tiden utvecklades deras relation till något mer än vänskap och 2012 gifte de sig. Maria medger att det var ett stort steg att ta, eftersom de kommer från så vitt skilda kulturer. Hon är uppväxt i en trygg medelklassmiljö i norra Sverige, medan Dev växt upp i en lerhydda, utan el eller moderna hjälpmedel.

– Med Dev vid min sida blir jag mer accepterad, även om jag kommit in i språket och kulturen redan innan.

I området där Maria och Dev arbetar har de initierat många olika verksamheter för barn och ungdomar, vilket också ger goda kontakter med föräldrarna. Bland annat erbjuds hjälp med läxläsning morgon och kväll, då barnen också serveras en enkel måltid och en fotbollsskola, ledd av en professionell tränare. Med stöd från faddrar får ett hundratal barn hjälp med skolavgifter och skoluniformer.

– Vi gör regelbundna hembesök hos familjerna och följer upp att insatserna fungerar bra. Vi jobbar också med att aktivera kvinnor, bland annat med utbildning i sömnad. Till jul brukar vi dela ut mat, filtar och hygienartiklar. Olika seminarier ordnas också, bland annat hjälp att hantera de svåra traumatiska upplevelser som många bär med sig.

För att utveckla verksamheten mer långsiktigt har de, med hjälp från sponsorer, lyckats köpa en tomt i det område där de jobbar. Allteftersom medel strömmar in kommer de att bygga upp ett center där. De är helt införstådda med att detta är ett arbete som tar tid och jobbar därför långsiktigt.

– Det viktigaste för oss är att sprida Guds kärlek, framtidstro och hopp och förmedla glädje i den nöd vi ser omkring oss. Med Guds hjälp vill vi bygga en stabil grund att bygga vidare på, säger Maria och Dev engagerat.

Har vi inte Guds hjärta med i det vi gör, blir det ingen bestående frukt.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...