Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Familjen Log på nya äventyr – mitt i livet

I sommar väntar en spännande utmaning för familjen Log från Norrköping. Då lämnar de en välordnad tillvaro i Sverige för nya äventyr i Australien. Ännu behöver en del bitar komma på plats, men familjen är full av tillförsikt.

Vittnesbörd · Publicerad 00:01, 18 mar 2017

Familjen Log består av Thobias och Frida och barnen Amilia, tio, Novalie, sex och Elton, tre år. Det är en glad och gästvänlig familj som hälsar välkommen till sitt trevliga hem i ett av Norrköpings villaområden. Thobias och Frida köpte huset som de betecknar som ”kråkslott” för tio år sedan och har nu snart fullbordat en mycket lyckad totalrenovering. Men i stället för att stanna hemma och äntligen njuta frukterna av många timmars träget arbete, riktar familjen blickarna framåt mot nya spännande mål.

Alla som är i samma fas i livet kan identifiera sig med ansträngningarna att få det omtalade livspusslet att gå ihop. På något sätt ligger det också något tryggt och förutsägbart i de vardagliga rutinerna. Men familjen Log har utmanat sin bekvämlighetszon genom att fatta beslut om att stå till förfogande för en kallelse som ger en helt annan dimension åt livet. Att gå ner i lön, hoppa av karriären och de invanda rutinerna för att ta ett steg ut i det okända.

I augusti ska nämligen väskorna vara packade. Mitt i livet lämnar då familjen Log hus, jobb, skola, släkt, vänner, husdjur och kompisar och sätter sig på flyget med destination Australien. Närmare bestämt Cairns i nordöstra delarna av landet, där MAF, som är en internationell organisation för missionsflyg, har en bas. Thobias konstaterar att det ännu återstår en hel del praktiska frågor att lösa, men planen är att familjen ska vara på plats i slutet av augusti.

– I början av september börjar nämligen introduktionskursen som ska hjälpa oss in i de arbetsuppgifter som väntar. Jag kommer att bli ansvarig för underhållet av flygplansflottan i den regionen. Min titel i Australien blir Maintenance controller, med uppgift att se till att all logistik kring bestämmelser, underhåll och arbetsflöden fungerar.

Både Thobias och Frida är uppväxta i hem där den kristna tron var något självklart i livet och båda fick tidigt en egen personlig tro. I Thobias släkt finns det Afrikamissionärer i ett par generationer bakåt. Han har själv tillbringat nio år i Tanzania under uppväxtåren. Frida däremot är uppväxt i en by på landsbygden i Östergötland och har rötterna djupt rotade i den svenska myllan. Men hon är inte orolig utan känner tillförsikt inför flytten.

– Det är klart att det känns svårt att få så stort avstånd till våra familjer. Men det här beslutet har mognat fram och vi är överens om detta hela familjen, konstaterar Frida.  

Thobias träffade Frida första gången på sin brors bröllop 2001. Frida som var barndomsvän med bruden fick Thobias som bordsgranne. Några månader senare blev de ett par och har hållit ihop sedan dess. Frida fick tidigt höra om Thobias äventyr i Tanzania och efter ett års bekantskap tog han föga otippat med sig Frida dit. De reste dit tillsammans med Thobias föräldrar. För Frida som är en flexibel person blev det ingen kulturchock.

– Det var jättespännande att komma till det land som Thobias hade berättat så mycket om. Efter några år besökte vi Tanzania igen och då fick jag se mer av hur folk verkligen har det. Jag tror att jag tidigt lärde mig att sätta andra före mig själv och att inte döma efter det yttre. När jag växte upp tog nämligen mina föräldrar emot fosterbarn och under årens lopp har jag haft fem bonussyskon, tre av dem har jag fortfarande kontakt med.

Thobias avslöjar att han med sin missionärsbakgrund många gånger under årens lopp tänkt tanken att kunna göra en missionsinsats i en praktisk funktion. Redan när han bodde i Afrika kände han till MAF:s missionsflyg, men han trodde länge att de bara behöver piloter och flygplanstekniker.

– Visst har jag stundtals funderat över vad Gud tänkt med mitt liv och om jag skulle kunna använda min utbildning och yrkeserfarenhet i något missionsuppdrag. Jag tog kontakt med MAF och fick veta att det finns andra typer av tjänster också. När den aktuella tjänsten dök upp passade den perfekt för mig.

För att säkerställa att anpassningen till de nya förhållandena ska flyta så smidigt som möjligt, har MAF en omfattande rekryteringsprocess. Som ett led i den processen har familjen Log bland annat besökt MAF:s huvudcenter i England och fått sin lämplighet prövad. Det som nu främst återstår är att rekrytera fler sponsorer; för tillfället är cirka hälften av det nödvändiga underhållet täckt så det finns en del att jobba med.

– Vi tror att om Gud har kallat oss så fyller han också de behov som finns. Vi är inga predikanter i traditionell mening, men vill leva våra liv så att det blir en predikan. MAF:s arbete handlar inte bara om att flyga från en punkt till en annan. Den viktigaste uppgiften är att bygga en grund för att ett missionsarbete – evangelium i kombination med sociala och medicinska insatser – ska fungera.

Frida ska i början främst vara mamma och se till att markservicen hemma fungerar. När familjen anpassat sig till de nya förhållandena så kommer Frida troligen att även gå in i vissa administrativa uppgifter inom MAF. Thobias och Frida utbyter en blick av samförstånd, innan Thobias tar till orda igen.

– Vi ser fram emot det som väntar och känner oss trygga med att det här är vad Gud vill med våra liv just nu. Det känns som en förmån att få möjlighet att förena tro, vardagsliv och arbete och göra skillnad genom jobbet. I Ordspråksboken står det: ”Neka inte den behövande din hjälp, när det står i din makt att ge den”. Här kan vi vara med och hjälpa de behövande, vilket är evangelium i praktiken. Vi behöver verkligen förbön och stöd så att alla bitar kan falla på plats, hälsar Thobias och Frida Log.

Vi tror att om Gud har kallat oss så fyller han också de behov som finns. Vi är inga predikanter i traditionell mening, men vill leva våra liv så att det blir en predikan.

MAF (Mission Aviation Fellowship)

Flygplan från MAF når de mest avlägsna och isolerade platser med hjälpinsatser av olika slag och servar olika utvecklings-, missions- och hjälporganisationer.

MAF har funnits sedan 1946 (MAF Sverige sedan 1982). Varje dag har MAF 135 plan i gång i 35 länder. Var tredje minut startar eller landar ett MAF- plan någonstans i världen.

Medicinsk vård, lämplig mat, rent vatten, biblar och ett livsförvandlande budskap i praktisk handling, når ut till miljontals människor via MAF. I Sverige är MAF en registrerad välgörenhetsorganisation som innehar 90-konto.

Mer info på www.maf.se

Stor ja-seger för ändrad abortlag i Irland

Irland. Ja-sidan fick 66 procent av rösterna i den irländska omröstningen om liberaliserade abortlagar, enligt det första officiella resultatet. "En sorglig...

De äldre ville skydda fostret

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. En omfattande generationsförändring i värderingar, attityder, synen på katolska kyrkan samt kristen gudstillit och människosyn. Det är viktiga...

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...