... han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva fått av Gud.
1 Kor 1:4

Världen idag

Pelagius – kvar i den kyrkliga skamvrån?

I den kyrkliga skamvrån är det trångt. Det är många som har skickats dit under den kristna kyrkans historia. Många står där oförtjänt. Att det uppdagas kan vi tacka den teologiska forskningen för, där det pågår ett kontinuerligt rehabiliteringsarbete. Kanske är Pelagius en av dem som bör återupprättas? frågar sig Folke Olofsson.

Tro och Liv · Publicerad 09:01, 10 jan 2017

Många som fördömdes som irrlärare och kättare under sin livstid har avsiktligt feltolkats eller aldrig kommit till tals på egna villkor. Varför? – Det gamla vanliga med maktspel, intressekonflikter, skol-, partirelaterade eller personliga motsättningar och fejder! Segrarna skriver som bekant historien.

Var Nestorius verkligen ”nestorian” i den mening som detta kommit att betyda: en kristologisk heresi som inte förmår fasthålla personenheten mellan Kristi gudomliga natur och hans mänskliga natur? Det är tveksamt. Men heresin ”nestorianism” kletar sig fast vid hans namn.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ny inloggning på www.varldenidag.se

Från och med 3 februari 2016 har vi ändrat inloggning. Du loggar in på hemsidan genom att ange ditt kundnummer som användarnamn och det lösenord som du själv har valt. Om du inte tidigare har valt lösenord kan du göra det i vår digitala kundtjänst. I vår digitala kundtjänst kan du även registrera din e-postadress om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn.

"En tillnyktring" men är ändå inte nöjd

Svenska kyrkan. Även om Svenska kyrkans nya positionspapper om Israel och Palestina är mer nyanserat än tidigare, innehåller det fortfarande förenklingar och en...

Bra media utgör viktigt försvar

Gästkrönika Lars Gyllenhaal

27 döpta i Hammarbykyrkan

Dop. Alla nydöpta konvertiter från islam Hammarbykyrkans farsi-talande gren växer så det knakar. I söndags döptes 27 konvertiter, efter ett dygn av dopförberedelse och gemenskap i kyrkan.

Evangelikala hoppas på USA:s nye president

USA. Centrala frågor till Donald Trump Den frispråkige fastighetsmagnaten Donald J Trump svärs i dag in som USA:s 45:e president. Han bars fram till seger i presidentvalet inte minst av...