Tro och liv

Luther som bibelteolog

Luther fick ett genombrott i sin andliga kamp när han till slut insåg att den rättfärdighet som Paulus talar om, och som Gud kräver, inte är något vi måste förtjäna utan är något som Kristus redan har vunnit åt oss.

Martin Luther var inte bara bibelöversättare, som vi beskrev i föregående artikel. Han var i grund och botten akademiker och teolog. Resultatet av Luthers jakobskamp med Gud blev omvälvande – andligt, teologiskt, psykologiskt. Han inser skillnaden mellan Guds aktiva och passiva rättfärdighet, den distinktion som är nyckeln till hans evangelieförståelse, skriver Rune Imberg.

Publicerad Uppdaterad

När reformationen startade 1517 var det genom en intensiv, kraftfull och respekterad personlighet som, utifrån sina själavårdsuppdrag i staden Wittenberg, sett sig nödsakad att kritisera kyrkans ledning för deras lättsinne i livsviktiga andliga frågor. Avlatsfrågan handlar, till syvende och sist, om människors eviga väl och salighet. Många andra vid denna tid såg avlatshanteringen som motbjudande, men till skillnad från de flesta andra höll Luther på att finna ett fast fundament att basera sin kritik på – Guds Ord rent och klart, utan förvanskningar eller bortförklaringar eller kyrkliga tillägg: Sola Scriptura, "Skriften allena".

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS