Men där synden blev större, där överflödade nåden ännu mer.
Romarbrevet 5:20

Världen idag

Libris bok ett uttryck för liberalteologi

I Svenska kyrkan har debatten om samkönade sexuella relationer pågått sedan 1990-talet och resulterat i dramatiska positionsförflyttningar. Det som tidigare ansetts gå emot Guds vilja med sexualiteten, är nu välsignat som en Guds gåva. I historiens ljus framstår det som ett av de största lappkasten i den kristna kyrkans historia. Att samma frågor skulle dyka upp i den svenska frikyrkan var bara en fråga om tid.

Tro och Liv · Publicerad 00:00, 3 nov 2017

Libris förlag ger i höst ut två böcker med den uttalade ambitionen att hjälpa frikyrkan att följa i spåren av Svenska kyrkan. Jag har läst en av dem, antologin Välkomna varandra – bejakande perspektiv på homosexualitet i frikyrkan. Redaktören Tomas Poletti Lundström har samlat 16 röster som utifrån olika perspektiv bearbetar frågorna om homosexualitet i frikyrkan.

Boken består av både personliga berättelser och principiella kapitel om bibeltolkning och sexualetik. De olika berättelserna om att vara homosexuell i frikyrkan är starka och läsvärda; den som inte berörs av dem har ett hjärta av sten. Här har den kristna församlingen en stor uppgift framför sig att öppna upp för ett ärligt samtal där vi ser och möter varandra. Om Jesus står det att ”när han såg människorna fylldes han av medlidande med dem, för de var illa medfarna och hjälplösa”. De barmhärtighetens ögon behöver mitt liv mötas av och med de ögonen ska vi se på varandra.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Skyll inte förortsproblem på de kristna friskolorna

Ledare LIberalernas totalitära utspel Liberalerna fattade under den gångna helgen beslut om att förbjuda nyetablering av så kallade ”religiösa” skolor. De i partiet som ville förbjuda...

Israeliskt pris till forskare vid Chalmers

Innovation. Jens Nielsen, forskare vid Chalmers i Göteborg, har fått motta den israeliska statens energipris som kallas Eric and Sheila Samson Prize. Det är...