Tro och liv

Julevangeliets historiska trovärdighet

De orientaliska kungarna var i själva verket ”stjärntydare" och det står inte att de var tre till antalet som det framställs i våra julspel. Deras besök sammanföll inte heller med herdarnas. Vi kan inte ens se att stjärntydarna kom i tid till Jesu födelse – snarare en tid efteråt.

Lagom till jul är det inte ovanligt att skeptiska röster höjs kring Bibelns trovärdighet, i synnerhet julevangeliet. I världens mest sekulariserade land har det blivit närmast en jultradition i linje med Kalle Anka, Karl-Bertil Jonsson och julskinkan att ifrågasätta Nya testamentets skildring av omständigheterna kring Jesu födelse. Tidigare år har alltifrån Augustus skattskrivning till Betlehemsstjärnan behandlats som myt.

Publicerad Uppdaterad

I år ger sig exempelvis Illustrerad vetenskap i kast med en rad så kallade ”julmyter” kring jungfrufödseln, Betlehemsstjärnan, de vise männen, och så vidare, för att sortera fram det som kan anses vara historiskt rimligt. Inget konstigt med det. Julevangeliet som det möter oss i många julspel och julfilmer i dag bär ofta sagans prägel.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS