Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Judarnas dröm i Ryssland och Ukraina

I slutet av 1980-talet öppnade Sovjet möjligheten för judar att emigrera till Israel. Det ledde till att över 60 000 judar utvandrade under de månader emigrationen var som mest intensiv. Utvandringen från OSS* till Israel fortsätter, men en del har bestämt sig för att stanna kvar och vänta. Andra har blivit Jesustroende och engagerat sig i kristna församlingar.

Tro och Liv · Publicerad 00:00, 16 mar 2018

Vid den senaste sovjetiska folkräkningen 1989 fanns det officiellt 1,7 miljoner judar i landet. Samtidigt angav judiska organisationer siffror på tre-fem miljoner. Differensen berodde på att många registrerade sig som ryssar för att undvika diskriminering på grund av sitt judiska ursprung.

I dag varierar uppskattningarna av antalet judar i Ryssland från 228 000 till en miljon. Siffran sjönk dramatiskt på grund av emigrationsvågen, som närmast exploderade, när Sovjet förändrade sin religionspolitik 1988. Detta ledde till att närmare en miljon judar flyttade till Israel mellan åren 1988-1995.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...