Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

2017: Jubileum, doprekord och församlingsplantering

2017 innebar reformationens 500-årsjubileum, som firats på många sätt. Vidare har den dopväckelse i frikyrkoförsamlingar som började 2016 fortsatt, och nya initiativ har tagits för att återuppliva församlingsplantering bland svenska frikyrkor. Viktiga debatter under året har handlat om boken 68-kyrkan och om förlaget Libris kontroversiella bokutgivningar.

Tro och Liv · Publicerad 00:00, 5 jan 2018

Tidigare reformationsjubiléum har i vissa fall fått omfattande återverkningar, inte minst i Tyskland. Om så blir fallet även med detta firande av Martin Luther och reformationen återstår att se. Vad som hänt denna gång är i alla fall att Luthers liv och teologi uppmärksammats på sätt som inte skett på mycket länge.

I Sverige blomstrade en Luther­renässans vid den teologiska fakulteten i Lund under mitten av 1900-talet. Från 80-talet och fram till de senaste åren har forskning och populärhistoria om Martin Luther – liksom bearbetning av luthersk teologi – inte spelat någon framträdande roll i Svenska kyrkan eller frikyrkorna.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...