Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

2017: Jubileum, doprekord och församlingsplantering

2017 innebar reformationens 500-årsjubileum, som firats på många sätt. Vidare har den dopväckelse i frikyrkoförsamlingar som började 2016 fortsatt, och nya initiativ har tagits för att återuppliva församlingsplantering bland svenska frikyrkor. Viktiga debatter under året har handlat om boken 68-kyrkan och om förlaget Libris kontroversiella bokutgivningar.

Tro och Liv · Publicerad 00:00, 5 jan 2018

Tidigare reformationsjubiléum har i vissa fall fått omfattande återverkningar, inte minst i Tyskland. Om så blir fallet även med detta firande av Martin Luther och reformationen återstår att se. Vad som hänt denna gång är i alla fall att Luthers liv och teologi uppmärksammats på sätt som inte skett på mycket länge.

I Sverige blomstrade en Luther­renässans vid den teologiska fakulteten i Lund under mitten av 1900-talet. Från 80-talet och fram till de senaste åren har forskning och populärhistoria om Martin Luther – liksom bearbetning av luthersk teologi – inte spelat någon framträdande roll i Svenska kyrkan eller frikyrkorna.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kristna scouter får behålla kommunala bidrag

Göteborg. Göteborgs kommunpolitiker har tänkt om. Efter att ha stoppat bidrag till religiös verksamhet, som till exempel Equmenias scouter, finns nu en öppning.