Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Världen blundar för palestinsk korruption

Det palestinska folket lider svårt både på Gazaremsan och i Palestina. Huvudorsaken till detta lidande är inte israeliskt förtryck utan en fruktansvärt utbredd korruption hos de palestinska ledarskapet. Om detta skriver Israelkännaren Christina Toledano Åsbrink.

Serie · Publicerad 00:01, 11 aug 2017

”Det var bättre förr!", säger många palestinier när man talar med dem på tu man hand. Med ”förr” menar de innan Osloavtalen och bildandet av den Palestinska Myndigheten. Med ”förr” menar de den tiden när Israel hade full kontroll över de palestinska områdena. Orsaken till att de säger så är att folket idag lider under ett otroligt korrupt ledarskap, både på Gazaremsan och i Palestina. Fåtalet gör sig sanslöst rika på flertales bekostnad, vilka innebär att många på Gazaremsan lever i fattigdom och i Palestina är det svårt att få vardagen att gå runt.

När världen erkände Yasser Arafat som representant för det palestinska folket trodde man att det var början på en lösning. Den Palestinska Myndigheten blev 1994 ansvarig föralla palestinier i Västbanken och Gaza, vilket möjligjorde Yassar Arafats första åtgärder – han gjorde sig av med yttrandefriheten! Han tog över all form av palestinsk media, arresterade, torterade och avrättade journalister och andra som vågade opponera sig. Samtliga inom medias olika former var därefter tvugna att trycka, och uttrycka, PLO-proaganda, en praxis som fortfarande utövas på samma sätt som under Arafats tid.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Alf Svensson: Barnen viktigaste valfrågan

Familjepolitik. Barnens bästa måste bli den viktigaste valfrågan. Det skriver Alf Svensson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Får vi inte trygga barn löser vi inte...