Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Var medeltiden verkligen vetenskapsfientlig?

Anledningen till varför en så överväldigande majoritet av svenskar tror att medeltidsmänniskan trodde på en platt jord, har att göra med en propagandamaskin som på allvar sätter igång i slutet på 1800-talet, skriver Mats Selander. Vetenskapshistoriker – som alltså är experterna på den historiska relationen mellan vetenskap och religion – påstår med bestämdhet att man under medeltiden visste att jorden var rund.

Serie · Publicerad 17:00, 19 sep 2017

När jag föreläser om vetenskap och tro brukar jag fråga mina åhörare om de har lärt sig i skolan att man på medeltiden ansåg att jorden var platt. Varje gång räcker nästan alla upp handen. Detta är mycket intressant i sig eftersom vetenskapshistoriker – som alltså är experterna på den historiska relationen mellan vetenskap och religion – påstår med bestämdhet att man under medeltiden visste att jorden var rund. Detta var en kunskap man hade med sig från det antika Grekland. Att detta var en del av det kunskapsmässiga allmängodset är kanske inte så konstigt. Sjömän med god syn kunde ju se hur öar och kanske båtmaster stack upp ur horisonten, vilket indikerade en välvd jord. Även månens rundhet, och månförmörkelser (då jordens skugga täcker månens yta) pekade på att jorden var rund.

De kristnas påstådda tro på jordens platthet framkommer också i berättelsen om Columbus. Ett exempel hämtar vi från en svensk lärobok från 1951 där vi kan läsa: ”Till en början mötte Columbus mycket motstånd. Skeppen skulle falla över jordkanten, förklarade experterna” (Världshistorien för realskolan, Dannert & Lendin). Det är sant att Columbus mötte motstånd från kyrkans män i Salamanca. Men det handlade inte om risken att falla över kanten. De varnade i stället Columbus för att han felaktigt utgått från att jorden är mindre än vad den är, och att resan till Indien den motsatta vägen (västerut i stället för österut) skulle ta längre tid än vad Columbus tänkte sig. Och de hade rätt! Om Columbus och hans besättning inte stött på en för européerna okänd kontinent, hade deras sötvatten och proviant inte räckt till. Då hade de förmodligen dött av törst eller hunger.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...