Nyheter

Var medeltiden verkligen vetenskapsfientlig?

Det är en myt att medeltidsmänniskan trodde att jorden var platt. Inte heller varnade kristna Colombus för att skeppet skulle falla över kanten. Foto: Montage / Pixabay / Shutterstock
Mats Selander, författare och medarbetare i Apologia. Aktuell med boken ”Utan Jesus ingen mobil i fickan – om hur kristen tro lade grunden för modern vetenskap”.

Anledningen till varför en så överväldigande majoritet av svenskar tror att medeltidsmänniskan trodde på en platt jord, har att göra med en propagandamaskin som på allvar sätter igång i slutet på 1800-talet, skriver Mats Selander. Vetenskapshistoriker – som alltså är experterna på den historiska relationen mellan vetenskap och religion – påstår med bestämdhet att man under medeltiden visste att jorden var rund.

Publicerad Uppdaterad

När jag föreläser om vetenskap och tro brukar jag fråga mina åhörare om de har lärt sig i skolan att man på medeltiden ansåg att jorden var platt. Varje gång räcker nästan alla upp handen. Detta är mycket intressant i sig eftersom vetenskapshistoriker – som alltså är experterna på den historiska relationen mellan vetenskap och religion – påstår med bestämdhet att man under medeltiden visste att jorden var rund. Detta var en kunskap man hade med sig från det antika Grekland. Att detta var en del av det kunskapsmässiga allmängodset är kanske inte så konstigt. Sjömän med god syn kunde ju se hur öar och kanske båtmaster stack upp ur horisonten, vilket indikerade en välvd jord. Även månens rundhet, och månförmörkelser (då jordens skugga täcker månens yta) pekade på att jorden var rund.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS