Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Väckelserörelser och messiansk judendom

Motsatsen till ersättningsteologi är att bejaka kontinuiteten mellan Gamla och Nya testamentet och att kallelsen till Israel som folk kvarstår: Gud tar inte tillbaka sina gåvor och sin kallelse. Israels kallelse från Sinai att vara Guds egendomsfolk är inte annullerad och förbundet inte upplöst, skriver Göran Lennartsson.

Serie · Publicerad 00:00, 24 nov 2017

Gud har inte två folk och det finns inte två frälsningsvägar. I Guds frälsningsplan blir både judar och hedningar räddade genom Abrahams löfte, som uppfyllts i Jesus.

Men skillnaden mellan jude och hedning kvarstår. Denna enhet och mångfald formulerar Paulus: "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" (Gal 3:28). I församlingen är alla ett genom det nya livet i Kristus. Där ryms både män och kvinnor, och människor med olika social bakgrund.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kristna scouter får behålla kommunala bidrag

Göteborg. Göteborgs kommunpolitiker har tänkt om. Efter att ha stoppat bidrag till religiös verksamhet, som till exempel Equmenias scouter, finns nu en öppning.