Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Skriften är intakt och pålitlig

Även om Bibelns ursprungliga texter sedan länge är borta kan vi lita på att de kopior vi nu har är en korrekt återgivning av orginaltexterna. Med anledning av den mängd kopior som finns kan forskare utröna de kopieringsfel som uppstått efter hand och därmed hitta den mest ursprungliga texten. Skriftens budskap är intakt och går att lita på, konstaterar Bruno Frandell

Serie · Publicerad 15:01, 12 jun 2017

En verbal exakthet finns inte i befintliga, alltså bevarade, manuskript. Ett omfattande kopieringsarbete tog fart inom kort redan i urkristen tid. Syftet var att texterna skulle cirkulera bland de första kristna församlingarna och inte minst förhindra falska lärors spridning bland de kristna. Petrus skriver om Paulus brev i 2 Petr 3:16, (Svenska Folkbibeln 2015); "I hans [Paulus] brev finns en del som är svårt att förstå och som okunniga och ostadiga människor förvränger till sitt eget fördärv, något som också sker med de övriga Skrifterna." Men kan vi dra några slutsatser om texternas tillförlitlighet och tilltron till dessa då vi inte har autograferna (det vill säga de ursprungliga manuskripten) kvar?

Flera forskare har under flera decennier berättat om att vi har tillgång till över 5 000 avskrifter, från hela eller delar av Nya testamentet ända från 200-300-talen. Forskare i Nya testamentet, F.F, Bruce (1910-1990), har utförligt redovisat jämförelsen mellan nytestamentliga manuskript och andra antika texter. Ett exempel är CaesarsGallerkrigen, författade mellan 58 och 50 f.Kr., där det finns flera bevarade manuskript men endast nio-tio av dem i bra skick – det äldsta är av 900 år senare datum än Caesars tid!

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ny inloggning på www.varldenidag.se

Från och med 3 februari 2016 har vi ändrat inloggning. Du loggar in på hemsidan genom att ange ditt kundnummer som användarnamn och det lösenord som du själv har valt. Om du inte tidigare har valt lösenord kan du göra det i vår digitala kundtjänst. I vår digitala kundtjänst kan du även registrera din e-postadress om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn.

Det är så skönt att kunna säga precis som Gud: ”Jag är den Jag är.”

Gästkrönika Johannes Amritzer När Gud introducerar sig för Moses i "den brinnande busken" och svarar på frågan om vad Han heter, säger Han rätt och slätt, "Jag är den Jag Är" (2...