Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Foto: TT. Illustration: Julia Nordh

Sekulariserade vädjar om tydlighet

Sekulariseringen inom våra kyrkor har nu gått så långt att profana kulturarbetare i direktsänd statlig television uppmanar landets troende till större frimodighet kring trons kärna. Samtidigt växer enhetstanken mellan kyrkor på bekostnad av bibliska sanningar. Ett allvarlig läge, skriver Lennart Magnerot.

Serie · Publicerad 16:47, 28 maj 2018

För ungefär ett år sedan gästar en kulturpanel SVT:s morgonsändning. Ett av debattämnena gäller huruvida Svenska kyrkan är dödsdömd – eller om den ännu kan och bör räddas. Ingen av de tre debattörerna uttrycker någon personlig tro på Kristus, men två av dem gör ändå flera träffsäkra och tankeväckande inlägg denna morgon.

Expressens kulturchef, Karin Olsson, lämnar följande klarsynta iakttagelse om vår gamla folkkyrka: ”Det är nästan så att man aktar sig för att använda Gud och Jesus i sin marknadsföring.” Kerstin Brunnberg, chef på Arkitektur- och Designcentrum, uppmanar samma kyrka att hitta tillbaka till sin identitet. På frågan hur detta ska gå till svarar hon med självklarhet i rösten: ”Det gör man ju med hjälp av Ordet. I kristendomen är det ju Ordet som gäller!”

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Fel om "avrättningar" i Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Svensk polis gör likadant Den 3 juni publicerade Svenska Dagbladet en essä av Mellan­östern­experten Per Jönsson med titelnI Israel är riktade mord ett lagenligt verktyg....

USA lämnar FN:s människorättsråd

Världen. FN:s människorättsråd sysslar med hyckleri och är "kroniskt partiskt" i Israel-Palestinafrågan. Det sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley efter att...