Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Pelagius – kvar i den kyrkliga skamvrån?

I den kyrkliga skamvrån är det trångt. Det är många som har skickats dit under den kristna kyrkans historia. Många står där oförtjänt. Att det uppdagas kan vi tacka den teologiska forskningen för, där det pågår ett kontinuerligt rehabiliteringsarbete. Kanske är Pelagius en av dem som bör återupprättas? frågar sig Folke Olofsson.

Serie · Publicerad 09:01, 10 jan 2017

(Extra) Många som fördömdes som irrlärare och kättare under sin livstid har avsiktligt feltolkats eller aldrig kommit till tals på egna villkor. Varför? – Det gamla vanliga med maktspel, intressekonflikter, skol-, partirelaterade eller personliga motsättningar och fejder! Segrarna skriver som bekant historien.

Var Nestorius verkligen ”nestorian” i den mening som detta kommit att betyda: en kristologisk heresi som inte förmår fasthålla personenheten mellan Kristi gudomliga natur och hans mänskliga natur? Det är tveksamt. Men heresin ”nestorianism” kletar sig fast vid hans namn.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ny inloggning på www.varldenidag.se

Från och med 3 februari 2016 har vi ändrat inloggning. Du loggar in på hemsidan genom att ange ditt kundnummer som användarnamn och det lösenord som du själv har valt. Om du inte tidigare har valt lösenord kan du göra det i vår digitala kundtjänst. I vår digitala kundtjänst kan du även registrera din e-postadress om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn.

Växande SAM möts i Gullbranna

Alliansmissionen. Årskonferens i medvind Under helgen möts Svenska Alliansmissionen och ungdomsgrenen SAU på Gullbrannagården för årsmöte. Det står jubileum, gudstjänster och samtal om nya...

Jens Charliesson: Paulus planterade, Apollos vattnade, men resultatet var inte deras sak att tänka på.

Gästkrönika Musikalen Hamilton spelas konstant på mitt Spotifykonto. Den är otrolig, och jag tror att jag skulle kunna skriva en text om varje strof i...

Migrationsverket följer upp konvertitärenden

Migration. Efter SKR:s kritik Migrationsverket kommer att följa upp hur konvertitärenden utreds och bedöms. Beslutet att inleda en tematisk granskning fattades efter ny kritik mot...