... han som tröstar oss i all vår nöd, så att vi kan trösta dem som är i nöd med den tröst vi själva fått av Gud.
1 Kor 1:4

Världen idag

Pelagius – kvar i den kyrkliga skamvrån?

I den kyrkliga skamvrån är det trångt. Det är många som har skickats dit under den kristna kyrkans historia. Många står där oförtjänt. Att det uppdagas kan vi tacka den teologiska forskningen för, där det pågår ett kontinuerligt rehabiliteringsarbete. Kanske är Pelagius en av dem som bör återupprättas? frågar sig Folke Olofsson.

Serie · Publicerad 09:01, 10 jan 2017

(Extra) Många som fördömdes som irrlärare och kättare under sin livstid har avsiktligt feltolkats eller aldrig kommit till tals på egna villkor. Varför? – Det gamla vanliga med maktspel, intressekonflikter, skol-, partirelaterade eller personliga motsättningar och fejder! Segrarna skriver som bekant historien.

Var Nestorius verkligen ”nestorian” i den mening som detta kommit att betyda: en kristologisk heresi som inte förmår fasthålla personenheten mellan Kristi gudomliga natur och hans mänskliga natur? Det är tveksamt. Men heresin ”nestorianism” kletar sig fast vid hans namn.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ny inloggning på www.varldenidag.se

Från och med 3 februari 2016 har vi ändrat inloggning. Du loggar in på hemsidan genom att ange ditt kundnummer som användarnamn och det lösenord som du själv har valt. Om du inte tidigare har valt lösenord kan du göra det i vår digitala kundtjänst. I vår digitala kundtjänst kan du även registrera din e-postadress om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn.

Israel alltid boven för Margot Wallström

Ledare Israel. I onsdags hamnade Mellanösterns enda demokrati i världens blickfång. Donald Trump lyckades vid premiärminister Benjamin Netanyahus besök återigen...