Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Foto: Julia Nordh

Kyrkohistoriens största lärdom

Församlingens födelse och Andens utgjutande skedde samtidigt. Och detta säger något viktigt: församlingen är alltid och ska alltid vara beroende av den Helige Ande, skriver Anders Gerdmar. Men, våra mänskliga ordningar har en tendens att ta över så att väckelsen blir till tradition och strukturen blir till kontroll av friheten i Anden.

Serie · Publicerad 11:30, 22 aug 2016

Den övernaturliga församlingen (del 7/9) Församlingens liv i Anden är som att gå på lina. För den som vet hur man gör och som är tränad att göra det går det bra. Men man måste veta vad det handlar om. Det kanske är kyrkohistoriens största lärdom, att om man inte vandrar i Anden kommer församlingen aldrig att fungera och bli det den skulle vara. Hade Herren planerat av det skulle ta 2 000 år innan Jesus kommer tillbaka, eller ska det ta 1 000 år till? Vi vet inte, men faktum är att historien visar hur svårt det är att vandra beroende av Anden.

Jag tror inte Andens liv är motsatt en fast lära, en skarpkantat kánon, det vill säga att den Heliga Skrift har tydliga gränser. De 66 skrifter som Gud gav är verkligen ensamt Guds Ord, och en betoning på Andens liv betyder aldrig att Skriften blir mindre viktig. Tvärtom. Anden ger liv åt den välsignade bokstaven i Guds Ord. Vi vet ju från 2 Tim 3:16 att”all Skrift är utandas av Gud”, det vill säga Andens liv finns i och utgår ifrån Guds Ord. Den sunda läran, det vill säga en sammanfattning av det viktigaste i tron finns också från början (1 Kor 15:3), och är naturlig och viktig, så länge den är i enlighet med Ordet. Det är inte heller fel med ordningar och strukturer i församlingen så länge de är öppna för Guds Ande; Gud insatte ju själv sina tjänstegåvor (Ef 4:11) och apostlarna insatte församlingstjänster av olika slag.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kristna scouter får behålla kommunala bidrag

Göteborg. Göteborgs kommunpolitiker har tänkt om. Efter att ha stoppat bidrag till religiös verksamhet, som till exempel Equmenias scouter, finns nu en öppning.