Nyheter

Har kyrkan motverkat kunskap om kroppen?

James Young Simpson upptäckte kloroformens bedövande effekt år 1847. En myt som fortfarande sprids är att kyrkan var motståndare mot att låta kvinnor motta bedövning när de födde barn. Foto: Montage / Shutterstock / Bingham
Mats Selander, författare och medarbetare i Apologia. Aktuell med boken ”Utan Jesus ingen mobil i fickan – om hur kristen tro lade grunden för modern vetenskap”.

En myt i medicinhistorien handlar om kristenhetens påstådda motstånd mot att låta kvinnor motta bedövning när de födde barn. Även här sprider Christer Sturmark myten vidare och motverkar ironiskt nog den upplysning han tror sig företräda. Det finns inga historiska bevis för att det fanns något utbrett eller organiserat motstånd inom kristenheten mot användningen av bedövning, framhåller Mats Selander.

Publicerad Uppdaterad

Att kristenheten varit vetenskapsfientlig, är en uppfattning som man stöter på även i historien om den medicinska vetenskapens framväxt. Exempelvis sägs det ofta att den medeltida kyrkan förbjöd dissekering av människolik, och att viktig kunskap om människans anatomi därför fördröjdes. Denna uppfattning förs fram av exempelvis Christer Sturmark:

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS