Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Finns det inget rätt eller fel?

I dag präglar postmoderna tankar både skola och pedagogik, tankar kring könsidentitet, rättsfilosofi och hela det samhällsvetenskapliga-humanistiska fältet, men också konst och arkitektur. Postmodernismen vänder sig emot att det finns en sanning, för en sådan anses förtryckande, förklarar Anders Gerdmar.

Serie · Publicerad 10:35, 5 feb 2018

Förnuftet regerade inte länge, det vill säga den tanken att "bara förnuftet får råda blir allt bra". Ganska snart efter franska revolutionen kom en motreaktion på upplysningstänkandet. Perioden kallas romantiken, där känslan och erfarenheten stod i centrum – men det har inget direkt med vad vi kallar romantik att göra.

Redan Immanuel Kant kritiserar förnuftstron och börjar bana väg för en motreaktion på upplysningen, som också kallas det Moderna eller moderniteten. ”Post” betyder ”efter”; postmodernismen kommer efter, som en reaktion. Olika tänkare under hundratalet år bidrog till postmodernismens utveckling, bland annat Friedrich Nietzsche, men det var några franska vänsterfilosofer som blev pionjärer. De var direkt påverkade av den tyske filosofen Martin Heidegger (för övrigt öppen nazist). 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Budskapet ”Skydda dem” vinner gehör

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. I morgon, fredag, går medborgarna i Republiken Irland (Eire på det ursprungliga irländska språket gaeliska) till folkomröstning om det...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...