Nyheter

Den påhittade konflikten mellan vetenskap och tro

Vetenskapsmannen Galileo Galilei (1564-1642) blev inte fängslad och torterad, som det ofta sägs. Foto: Montage / Wikipedia / Shutterstock
Mats Selander, författare och medarbetare i Apologia. Aktuell med boken ”Utan Jesus ingen mobil i fickan – om hur kristen tro lade grunden för modern vetenskap”.

I denna artikelserie ska vi se närmare på ett antal historiska myter om relationen mellan kristen tro och vetenskap. Vetenskapshistorikerna är förundrade över att konflikthypotesen lever vidare i vår kultur trots att den motsägs av experterna, konstaterar Mats Selander.

Publicerad Uppdaterad

En mycket vanlig uppfattning om relationen mellan kristen tro och modern vetenskap, är att dessa legat i ständig fejd med varandra. Den bild som utmålas bygger på flera historiska exempel som påstås illustrera denna inneboende konflikt. Här följer ett axplock med några av de vanligaste exemplen: Hypatia – en grekisk kvinnlig filosof och matematiker – som mördades år 415 av en påstådd ”kristen mobb”. Medeltidens kyrka som var förnufts- och vetenskapsfientlig, bland annat genom att man trodde på en platt jord. Galileos konflikt med Katolska kyrkan om huruvida solen eller jorden är i centrum. Giordano Bruno som brändes på bål på grund av hans påstådda vetenskaplighet. Kyrkans förbud mot att dissekera lik. Kristenhetens motstånd mot bedövning för födande kvinnor.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS