Höj, ni portar, era huvuden, höj er, ni eviga dörrar, så att ärans konung kan tåga in.
Psalm 24:7

Världen idag

Dagens hotbild mot Israel kommer till stor del från terrorism

I år är det 50 år sedan sexdagarskriget 1967, där Israel stred mot Egypten, Jordanien, Syrien, Libanon och Irak. Då var hotbilden tydlig; det handlade om hotfulla länder med definierbara gränser. I dag ser hotbilden något annorlunda ut. Det finns naturligtvis fortfarande hotfulla länder med definierbara gränser, men framför allt handlar det om terrororganisationer som är gränslösa och som dessutom många gånger opererar i, och runt, civila områden. I denna avslutande del av serien "Sanningen om palestinsk terrorism" kan du läsa om vilka de främsta spelarna på denna blodiga plan är.

Serie · Publicerad 08:39, 15 sep 2017

Libanon har i dag en regim som ger sitt fulla stöd till den shiamuslimska terroristorganisation Hezbollah, som är stationerad i landet. Sedan 2006 har Hezbollah rustat upp sin vapenarsenal till otroliga 150 000 raketer, stationerad i skolor, sjukhus, moskéer och i privata civila hem – färdiga att avfyras mot Israel.

Möjligheten till denna enorma upprustning är att shiamuslimska Iran betalar, samt att Syrien tillåter smuggling av vapentransporter från Iran, via Syrien, till Hezbollah i Libanon. Därför är i dag Hezbollah militärt starkare än den libanesiska armén, vilket också gör att den libanesiska regeringen agerar utmed Hezbollahs riktlinjer.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Har det blivit legitimt att hata judar i Sverige?

Ledare Antisemitism Jag besökte nyligen Malmö och hade ett möte i närheten av den judiska synagogan. En skylt förklarar att området är tv-övervakat och synagogan är...