Vår själ väntar på HERREN, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, på hans heliga namn förtröstar vi.
Ps 33:20–21

Världen idag

Är alla svenskar socialister?

Alla svenskar är socialister, har någon sagt. Jag tror det är ganska sant. Femtio års styre sätter sina spår på befolkningen, och man kan inte beskriva de idéer som präglat det moderna Sverige utan att nämna socialismen som en av de viktigaste. Men det är en ideologi som inte är så uppenbart röd som de kommunister som samlar pengar i bössor. Dock mycket mer inflytelserik.

Serie · Publicerad 11:49, 8 jan 2018

Flera saker utmärker socialismen, även de varianter som inte är revolutionära, bland annat en kollektivism, där staten är viktigare än individen, och därmed en statlig styrning ofta ner i minsta detalj av individens liv.

Ett annat drag är hur socialister alltid har förstått att använda samhällets utbildningssystem för att forma ett folk, med början hos barnen – ju mindre desto bättre.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Skamligt när kristna tar strid mot livet.

Gästkrönika Bitte Assarmo Kristenheten i Sverige befinner sig på många sätt i en kris. Det märks inte minst på sistone, när flera kristna namn från Svenska kyrkan och andra...