De som bor vid jordens ändar
 häpnar för dina tecken,
 öster och väster 
 fyller du med jubel.
Ps. 65:9

Världen idag

Andliga principer från Gamla testamentet

I den här artikeln ska vi nu stanna upp inför några principer som står i centrum av Sinaiförbundets texter, och som är relevanta även för oss i dag: principen om offer, om blodet, om förbundet och om avskiljande för tjänst, skriver Olof Edsinger.

Serie · Publicerad 07:01, 10 aug 2017

Som exemplet med Israels tabernakel visade finns det en andlig verklighet som manifesteras i Gamla testamentet, som är precis lika aktuell för oss som tror på Jesus Kristus.

Att offer är någonting nödvändigt för att komma den helige Guden nära, blev tydligt redan i min föregående artikel. Det första som mötte en person som kom till Israels tabernakel var ett stort offeraltare av koppar. Något som är mindre känt är kanske att offren i Israel kunde vara av olika slag. Mest kända är de som hade funktionen att sona den enskildes synd i relation till Gud. Men det fanns även offer som hade till syfte att upprätta goda relationer mellan människor, och i något fall var syftet att rena ett landområde som hade blivit orenat av synd (jfr 3 Mos 18:25).

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ny inloggning på www.varldenidag.se

Från och med 3 februari 2016 har vi ändrat inloggning. Du loggar in på hemsidan genom att ange ditt kundnummer som användarnamn och det lösenord som du själv har valt. Om du inte tidigare har valt lösenord kan du göra det i vår digitala kundtjänst. I vår digitala kundtjänst kan du även registrera din e-postadress om du istället för kundnummer vill använda din e-postadress som användarnamn.