För Herren Gud gör ingenting utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna.
Amos 3:7

Världen idag

Vilnius: Så nära men ändå så långt bort

Gångavstånd till det mesta, charmigt, sevärt och nästan oförskämt billigt. Litauens huvudstad Vilnius är en europeisk storstad som gjord för en weekendresa.

Reportage · Publicerad 08:38, 14 jun 2018

Innan jag lämnar Litauen för att resa hem med färjan från Riga gör jag ett stopp vid Korskullen, någon mil innan gränsen mot Lettland. På en liten höjd finns miljontals kors. Tio­tusentals är större och nedslagna i marken. Ovanpå dem hänger sedan mindre kors i klasar.

Enligt legenden började det hela med en man som drömde att han skulle resa ett kors på kullen. Han gjorde det och hans dödssjuka dotter blev helad. Med åren kom fler och fler kors. 1940 fanns det 400, men när Litauen införlivades i Sovjetunionen exploderade det. Gång på gång försökte myndigheterna rensa kullen från kors, men det dröjde inte länge förrän den åter var full av kors. Det blev på något sätt litauernas sätt att genom civil olydnad visa vad de tyckte om Sovjetunionen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Nioåring fick dödshjälp i Belgien

Eutanasi. Allt fler fall Nyligen kom en rapport från Belgien, ett av få länder i Europa som tillåter aktiv dödshjälp, som visar att efterfrågan på eutanasi ökar kraftigt. Den...

Fejkbild spreds efter israelisk offensiv

Propaganda. En bild på en fyraårig palestinsk flicka, Bayan Abu Khamash, som ska ha dödats i ett israeliskt flyganfall mot Gaza i veckan, fick stor spridning på...