Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Resa längs Sidenvägen till det mytomspunna Samarkand

På Sidenvägen fraktades guld och andra eftertraktade varor från Kina till Medelhavet redan före Kristi födelse. En av knutpunkterna var Samarkand, en mytomspunnen stad med kanske världens vackraste muslimska arkitektur.

Reportage · Publicerad 13:37, 14 feb 2018

”Om du nå'nsin kommer fram till Samarkand?” Den strofen har legat i mitt bakhuvud ända sedan jag hörde Lill Lindfors sjunga den i slutet på 70-talet. Nu är det nära. Jag sitter i en bil, en Daewoo Nexi tillverkad här i Uzbekistan, på väg från huvudstaden, Tasjkent, till den mytomspunna staden Samarkand. Det är bara trettio mil kvar.

I går satt jag i t-shirt och fikade i solskenet; i dag har hela Tasjkent täckts av ett tjockt lager blötsnö. De första milen är rak och fin motorväg som är väl plogad. Chauffören har sagt att resan inte ens ska ta fyra timmar, och jag börjar tro honom. Lyset och tutan används flitigt för att få slöare bilister, bussar och lastbilar att flytta sig ur vägen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...