Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

Här är kyrkan insprängd i berget

Det är vid foten av Grossvenediger i den vilda dalgången Im Gschlöss i Östtyrolen som det unika klippkapellet finns. Utan tvekan Österrikes märkligaste kyrka.

Reportage · Publicerad 10:00, 6 sep 2018

Alla som ska bestiga någon av de 3 000 meter höga topparna i Grossvenediger passerar det lilla kapellet. Och alla tittar också in i bergskyrkan för att få mod och be en stilla bön om att bergsbestigningen ska gå bra.

Kapellet har en lång och dramatisk historia, som går tillbaka ända till 1688. Då uppfördes det första kapellet, till hälften insprängt i berget. Det var fäbodägarna i dalgången, som ligger på över tusen meters höjd, som lät bygga kyrkan, som ett skydd mot onda makter. Ett par år innan hade nämligen 23 fäbodar brunnit ner till grunden efter en för­ödande eldsvåda.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kinas kristna ledare möter ökat våld med historisk deklaration

Förföljelse. I en frimodig proklamation har 279 kristna ledare i Kina gått ut och markerat emot de tilltagande övergreppen på kristna och kristen tro i landet....

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...