Tacka HERREN, ty han är god, ty hans nåd varar i evighet.
Psaltaren 136:1

Världen idag

En genuin upplevelse av Alfred Nobels företagsimperium

På söndag kommer än en gång Nobelpriser delas ut i Stockholm och Oslo, priser som uppmärksammar viktiga insatser och framsteg inom naturvetenskap, litteratur och fredsarbete. Men vem var mannen bakom?

Reportage · Publicerad 09:00, 9 dec 2017

Det är sommar när Världen idag besöker Villa Nobel i San Remo på den italienska rivieran. Behaglig värme, behaglig luft. Sluttningarna är beklädda av små och stora hus, terassodlingar och framför allt växthus, där man under vår och höst odlar blommor – rosor, nejlikor, iris, för att nämna några. Men konkurrens från andra trakter har minskat Blomsterrivierans betydelse.

Ner mot stranden blir husen som palats. Medelhavets blå vatten med sandstränder är ljuvligt skönt. Här utmed strandpromenaden ligger Villa Nobel.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Explosion vid kyrkolokal i Södertälje

Brott. Något har exploderat vid en av syrianska ortodoxa kyrkans lokaler i Geneta i Södertälje. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats – och...

Judar och araber splittrades genom Osloavtalet

Israelkommentar Israelkommentar. Det råder ingen enighet om huruvida Osloavtalet är ett fiasko och ett övergående fenomen, eller om det har skapat en realitet som med tiden kommer...