Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Att leva med arvet efter Förintelsen

Sannolikheten att Josef Frischer, 70, alls skulle existera var näst intill noll. Hans båda föräldrar, Abraham och Ester, var dömda att utrotas i Förintelsen, men räddades mirakulöst. Och som barn till överlevare riktade Josef in sig på att bli en "levare". I dag är han fil dr i psykologi och israelisk officer. – Men framför allt är jag morfar!

Reportage · Publicerad 08:00, 5 jun 2018

19-åriga Ester kom till Auschwitz med en fångtransport på järnväg och fick samma order som tusentals andra: Av med kläderna, stå naken i ledet för att duscha av resdammet, gå rakt in i gaskammaren.

Men just den dagen strejkade duscharna! Det kom ingen gas. Och eftersom fångtransporterna gick på löpande band fick Ester och hennes medfångar fortsätta ut till en annan transport, som tog henne bort från Auschwitz och till Bergen-Belsen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...