Den rättfärdiges läppar förstår vad som är välbehagligt, de ogudaktigas mun förvränger allt.
Ordspråksboken 10:32

Världen idag

Adaktusson mötte kärlek och granatattack

Präster som lyckats fly IS och kyrkor som – genom humanitärt arbete – fått en central roll i krigets Syrien. Sådant har gjort starka intryck på EU-parlamentariker Lars Adaktusson som gjort en resa i landet.

Rekommenderat · Publicerad 07:32, 21 sep 2016

Besöket fick en dramatisk avslutning då en granat på söndagen detonerade bara ett 50-tal meter från den bil Adaktusson färdades i genom Damaskus. Smällen var kraftig, berättar han på telefon från Beirut för Världen idag.

– Det spreds betongrester och grus och det kändes först som om bilen träffades av skottsalvor, förklarar Adaktusson. Det är klart att det var obehagligt, säger han om attacken där ingen blev skadad.

Men kriget har hittills skördat 300 000 människoliv och halva befolkningen har tvingats fly.

– Folket är hårt tagna och krigströtta, konstaterar Adaktusson som under sitt besök fått möta kristna som suttit fängslade hos Islamiska staten (IS).

– De har hjärtskärande och skakande berättelser om olika grymheter de utsatts för. Tortyr och skenavrättning, allt du kan tänka dig av ondska, säger han. Både jag och mina båda medarbetare är tagna av detta.

Öga mot öga mötte de kyrkoledare och präster som suttit fängslade hos IS men lyckats fly. I ett par fall hade flykten blivit möjlig sedan enskilda IS-soldater – med risk för sina liv – valt att hjälpa de kristna. Enligt Adaktusson hade dessa IS-män en tidigare relation med dessa kristna. De ska också, enligt berättelserna, ha varit påverkade av de kristnas sociala insatser mot IS-männens egna familjer.

– Det var oerhört starkt att höra om hur insatser som kristna gjort för sin omgivning returnerades på det här sättet från enskilda IS-soldater, säger Lars Adaktusson.

I Damaskus besökte han syrisk-ortodoxa kyrkans sociala verksamhet. Både med akut och mer långsiktig hjälp betjänas där de många internflyktingar som kommer till huvudstaden. Barn som blivit föräldralösa i kriget tas om hand på kyrkans barnhem.

– Det som är särskilt uppmuntrande är att de inte gör skillnad på om det är kristna eller muslimer som söker hjälp.

Lars Adaktusson menar att de kristna på så vis har kommit att spela en alltmer framträdande roll i delar av landet.

– Genom socialt arbete och även genom en andlig dimension bidrar man till att ge människor hopp. Jag tror inte riktigt vi förstår hur viktig kyrkan och kristenheten är i Irak och Syrien i det här läget.

Tror du att kyrkans insatser kan resultera i att de kristna får en bättre ställning i det syriska samhället när kriget väl är över?

– Enskilda insatser i tystnad betyder väldigt mycket. Att kyrkan inte gör skillnad mellan muslimer och kristna i det sociala hjälparbetet tror jag till exempel är väldigt viktigt. Här visar man på människovärdet och vad den kristna tron i grunden handlar om.

Men Lars Adaktusson lyfter ett varnande finger. Det gäller den strukturella diskriminering av kristna som finns i vissa områden och som är mycket äldre än både IS och kriget.

– Även om man lyckas slå tillbaka IS och andra extrema islamistiska grupperingar så måste man komma till rätta med denna mer strukturella religionsförföljelse som drabbar kristna. Utmaningen är enormt stor, menar Lars Adaktusson.

– Här handlar det om att de stora muslimska riktningarna, sunni och även shia, måste respektera allas rätt att utöva sin religion.

Även den utmaningen tar Lars Adaktusson med sig till sitt arbete i EU-parlamentet. Där har han redan spelat en nyckelroll för den resolution där parlamentet erkänt folkmordet på bland annat kristna i Mellanöstern.

Nu väntar nästa steg – att arbeta för en möjlighet för de kristna att kunna återvända när kriget är över.

– Vi försöker få till stånd någon form av uttalande om vad som händer när IS försvinner och hur vi kan underlätta för människor att återvända.

De har hjärtskärande och skakande berättelser om olika grymheter de utsatts för.

Växande SAM möts i Gullbranna

Alliansmissionen. Årskonferens i medvind Under helgen möts Svenska Alliansmissionen och ungdomsgrenen SAU på Gullbrannagården för årsmöte. Det står jubileum, gudstjänster och samtal om nya...

Jens Charliesson: Paulus planterade, Apollos vattnade, men resultatet var inte deras sak att tänka på.

Gästkrönika Musikalen Hamilton spelas konstant på mitt Spotifykonto. Den är otrolig, och jag tror att jag skulle kunna skriva en text om varje strof i...

Migrationsverket följer upp konvertitärenden

Migration. Efter SKR:s kritik Migrationsverket kommer att följa upp hur konvertitärenden utreds och bedöms. Beslutet att inleda en tematisk granskning fattades efter ny kritik mot...
Vardagstro Special – Tigleth Malkey

Det som är odelbart har delats upp, så att kyrkan nu talar kluvet.

Dan Salomonsson Flera olika studier presenterar samma resultat: Sverige är att av världens mest sekulariserade länder. Detta i kombination med en långt driven...