Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Frustrerande och intressant läsning om vetenskap och tro

Recension · Publicerad 11:01, 28 apr 2017

Professor emeritus i Livs­åskådnings­vetenskap Anders Jeffner har i sin bok ”Vetandets gränsmarker” samlat nio essäer om sådant han inte blev färdig med som professor. Jeffner bekänner sig ha ”en form av kristen gudstro” och boken handlar just om hur man förenar kristen tro med den ”vetenskapliga andan”. Hur rimmar kristen tro med förnuftet? Den första och sista essän adresserar denna fråga på ett direkt sätt, medan de mellanliggande texterna kan sägas färglägga eller utveckla Jeffners grundtankar. Bland annat får vi lära oss om tre svenska tänkares sätt att få ihop tro och förnuft, nämligen Erik Gustaf Geiger, Viktor Rydberg och Emilia Fogelklou. Även Ingemar Hedenius tänkande berörs i en essä. Jeffner söker en öppning för religiös tro samtidigt som han accepterar stora delar av Hedenius kristendomskritik.

Som evangelikal pingstvän känner jag mig kluven när jag läser Jeffner. Jag måste erkänna att jag aldrig förstått lockelsen i liberal teologi. Men Jeffner ökar min förståelse något. I mina ögon handlar det om att han vill ”äta kakan och ha kvar den”. Han söker ett sätt att behålla kristen tro samtidigt som han accepterar stora delar av den akademiska bibelkritiken. Jeffner tror inte att man kan försvara kristen tro som en uppsättning eviga och oföränderliga lärosatser. Däremot vill han försvara religiösa djuperfarenheter (mystik) som en legitim grund för en livssyn. Den snäva empiristiska naturalism som dömer ut allt som inte är direkt tillgängligt via de fem sinnena, får sig en kunnig motståndare i Jeffner. Jeffners syn på medvetandet som något materialister svårligen kan förklara, är också uppfriskande läsning. Men i det stora hela framstår Jeffners ansats som ett intellektuellt sofistikerat sätt att kompromissa bort vitala delar av kristen tro.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Påven jämförde abort med nazismens rasprogram

Vatikanstaten. Franciskus lyfte fram ofödda barn Påve Franciskus gjorde i helgen ett uttalande om att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna...

Fel om "avrättningar" i Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Svensk polis gör likadant Den 3 juni publicerade Svenska Dagbladet en essä av Mellan­östern­experten Per Jönsson med titelnI Israel är riktade mord ett lagenligt verktyg....