Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

Dick Erixon: Det börjar likna kamp mellan civilisationer

Opinion · Publicerad 00:01, 16 feb 2015

Terrorn kommer vår vardag allt närmare. De jihadister som glorifierar besinningslöst våld växer sig allt starkare. De tar över stora landområden i Syrien och Irak och hotar att sprida sig till övriga Mellanöstern.

Samtidigt slår unga muslimer födda och uppvuxna i väst till mot tidningsredaktioner (Paris), hedersvakter (Ottawa) och maratontävlingar (Boston) för att döda så många "otrogna" som möjligt. Jag har själv mött företrädare för den muslimska saken i SVT Debatt som nu krigar för IS i Syrien. Beskedet om det kom från en journalist som undrade hur det känns. Och jag kunde inte annat än erkänna att det är obehagligt att veta att somliga byter diskussion mot vapen och dödande av dem som inte håller med.

Vi kan inte längre se terrorhandlingar som isolerade företeelser. Lika lite som vi på 2010-talet kan diskutera ekonomisk politik utan globalt perspektiv kan vi diskutera islam isolerat från omvärlden. Vi kan inte blunda för att hundratals miljoner muslimer i andra delar av världen stöder angrepp mot civila i väst. I Pakistan och annorstädes applåderades attacken på Charlie Hebdo och den judiska matbutiken i Paris.

Vi i västvärlden är extremisternas fiende därför att vi värnar frihet, pluralism och rättsstat framför en religiös diktatur enligt Koranen. Det blir allt tydligare att det pågår en strid mellan civilisationer så som statsvetaren Samuel P. Huntington förutspådde i The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996), en av vår tids mest uppmärksammade böcker.

"Samuel P Huntington hade rätt" sa Heiner Bielefeldts, FN:s sändebud för religionsfrihets­frågor, till Svenska Dagbladet för en tid sedan.
Ett lågintensivt krig pågår mellan västvärlden och den muslimska världen i FN. Muslimska länder strider ihärdigt för inskränkningar av de mänskliga rättigheterna.
"Det underliggande problemet för Västerlandet är inte islamisk fundamentalism. Det är islam, en annan civilisation vars folk är övertygade om sin kulturs överlägsenhet och besatta av sin underlägsenhet i makt", skrev Huntington. "Problemet för islam är inte CIA eller USA:s militär. Det är västvärlden i sig, en annan civilisation vars folk är övertygade om att deras kultur är universell."

Dessa två civilisationer går helt enkelt inte att integrera som samhällsmodeller. Antingen måste den ena eller den andra vara överordnad.
Ändå försöker rättsväsendet göra just detta. Justitiekanslern menar att muslimer inte begår något brott när de ägnar sig åt att uppvigla till mord på judar, förmedlat via ljudband som säljs i Stockholms moské. Däremot verkar man mycket känslig för varje kränkt känsla som muslimer tillkännager. Rättsväsendet agerar dessutom utifrån uppfattningen att hatbrott och hets mot folkgrupp inte är något som personer ur majoritetsbefolkningen kan utsättas för. De kan per definition bara vara gärningsmän, inte brottsoffer. Också det är att principiellt behandla människor olika inför lagen i strid mot väster­landets rättsmedvetande.

För mig är detta obegripligt. Riksdagen borde se till att princip­erna i vår civilisation på kristen grund upprätthålls, i stället för att kompromissa med dem.

Dick Erixon
debattör och bloggare
ledarsidan@varldenidag.se

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Sverige. En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som...

Turismen till Israel ökade med 25 procent förra året

Israel. Att semestra i Israel är mer populärt än någonsin och förra året tog landet emot mer än 3,6 miljoner turister. – Ett fantastiskt rekord – vi har...

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar Jerusalem. Kristna väljares inflytande på staters Israelpolitik 2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första...