I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

En man går förbi republikanska affischer i Belfast, Nordirland. Medan nationalistiska böjelser inom politiken i dag av media tydligt likställs med yttersta högern och dess invandrar- och islamkritiska retorik, kan det vara värt att påminna om att nationalismen även har sina anhängare inom den politiska vänstern och bland socialister. Hit hör just Skottland, Nordirland och Grekland samt, delvis, Katalonien i Spanien. Foto: Peter Morrison / AP / TT

Nationalistisk vänster vill stycka upp Storbritannien

Nyhetskommentar · Publicerad 08:37, 12 apr 2017

Brexit, det brittiska utträdet ur Europeiska unionen, EU, kan ses som en existentiell fråga. För båda parter. Konservativa premiärministern Theresa May, en bekännande kristen och uppvuxen i en anglikansk prästfamilj, lämnade i slutet av mars månad in den formella utträdesansökan. Enligt EU:s paragraf 50 tickar därmed klockan i gång för de korta två år de båda parterna har att komma överens om ett nytt modus vivendi att leva med varandra.

För britterna har utvecklingen inom EU pekat i en enda riktning: majoriteten inom det europeiska samarbetet syftar till att skapa en federal statsbildning. Romfördragets ord från 1957 om ”en allt tätare union” ser britterna, och många med dem runt om i Europa, som liktydligt med att själva slutmålet för EU är att självständiga, suveräna och stolta nationer och nationalstater ska reduceras till att bli föga mer än delstater inom unionen, i princip efter amerikansk förebild.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Skillnaden mellan 1948 och 2018

Israelkommentar Israelkommentar. Ett starkt land med självförtroende Det har skrivits en hel del om Israel och 70-årsjubileet de senaste veckorna, inte minst här i Världen idag. Och det är onekligen en märkesdag, väl...