Jag vill jubla och vara glad över din nåd, ty du ser till mitt lidande, du tar vård om min själ i nöden.
Psaltaren 31:8

Världen idag

Förbud om religiös omskärelse på Island på väg att fastna

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 3 maj 2018

Island har hamnat i den politiska och religiösa hetluften på sista tiden om relationerna mellan politisk lagstiftning och religionsfrihet. Vad som just nu utspelas i detta Europas mest glesbefolkade land med knappt 350 000 invånare – en i grunden liberalt sinnad och sekulär befolkning, men med en växande polsk-katolsk befolkning av arbetare inom fiskindustrin – kan mycket väl få bäring på debatten även i långt större politiska sammanhang.

Det saken handlar om, är flera ledamöters vänsterliberala lagförslag i det isländska parlamentet, alltinget i huvudstaden Reykjavik, om att i princip totalförbjuda omskärelse på pojkar även i religiösa sammanhang.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Vad vill våra partier göra i praktiken?

Ledare God ideologi inte tillräckligt Politiskt arbete har med nödvändighet två sidor.  Det finns en praktisk sida, som handlar om att lösa konkreta samhällsproblem. Olof Palmes ord...

Ny nationalstatslag antagen i Israel

Knesset. Israels parlament har antagit en lag som definierar landet som "det judiska folkets nationalstat" och där det judiska folket har "exklusiv rätt till...