Höj, ni portar, era huvuden, höj er, ni eviga dörrar, så att ärans konung kan tåga in.
Psalm 24:7

Världen idag

Firande Finland har mycket att lära Sverige

Nyhetskommentar · Publicerad 00:00, 6 dec 2017

I dag, onsdagen den 6 december, firar vårt östra grannland Finland hundraårsdagen av sin nationella självständighet från Ryssland – och sin demokrati.

Finlandssvenskarna vårdar sitt svenska modersmål och utgör i dag dryga 250 000 eller cirka fem procent av landets befolkning. Kyrkligt sett har de sitt eget biskopsdöme, Borgå stift, för de svenskspråkiga församlingarna inom Finlands evangelisk-lutherska statskyrka. Tills helt nyligen krävdes tillräckliga kunskaper i svenska hos alla finländska gymnasieungdomar för att få ut sin studentexamen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Sista chansen samla namn mot svordomar

#Sluta svära. Den 19 december är slutdatum för namninsamlingen mot svordomar i Public Service. Initiativtagarna hoppas på en riktigt bra slutspurt under helgen. –...

Barnens bästa trumfar över de vuxnas drömmar

Gästkrönika Jens Charlieson Allt handlar inte om en människas sexuella läggning. Jag vet att man gärna vill sortera in frågor och åsikter i de fack där de har placerats...