Nyheter

"Yoga är en religion"

Siewert Öholm och Linda Bergling debatterar i kväll, torsdag, i SVT Debatt om Östermalmsskolan som har yoga på schemat.

Påståendet, att yoga inte är religion är rena dumheter. Så kan man sammanfatta Linda Berglings kritik mot Östermalmsskolan. Arkenpastorn är en av dem som anmält skolan till Skolinspektionen. I kväll, torsdag, debatterar Linda Bergling och medieprofieln Siewert Öholm frågan i SVT Debatt.

Det var i maj som nyheten om att Östermalmsskolan i Stockholm hade yoga på schemat spreds genom inslag i bland annat SVT:s regionalprogram, ABC-nytt, och ett reportage i Kyrkans tidning. Skollagen är tydlig med att den svenska skolan inte får innehålla några religiösa inslag, och Världen idag kunde då berätta att några anmälningar – den strikta policyn till trots – då inte hade inkommit till Skolinspektionen. Men det kom att ändra sig. Två personer, pastor Linda Berling, Stockhom, och numera pensionerade läraren, Sten Åke Bredmar, Kalmar, har anmält skolan, och Skolinspektionen ska pröva frågan senare i höst.
Det visar sig att uppfattningarna om vad yoga är, går brett isär. Skolan hävdar, å sin sida, med bestämdhet att övningarna inte har någon som helst koppling till religion. Anmälarnas inställning är den totalt motsatta och i sina respektive anmälningar, dissekerar och vederlägger de skolans argument, ett efter ett. För visst är yoga en österländsk religion, en religion som i högsta grad används i till exempel Indien även i dag och som inte, på vägen till Sverige, har förvandlats till något annat, tömt på religion, hävdar de.
– Varken yoga eller mindfulness är neutrala begrepp. De står för en världsåskådning. Bristen på kunskap är stor om man påstår att spiritualitet och andlighet inte är detsamma som religion, säger Lind Bergling, och tillägger.
– Man tror, att religion bara är riter. Det visar bara på inkompetens, och att man lyssnar på fler personer.
Skolan hävdar bland annat att ordet "Aum", som eleverna får upprepa, bara är ett ord som används för att skapa vissa vibrationer i elevernas kroppar.
– Men det är ett mantra som representerar de tre högsta gudarna i hinduismen, Brahma, Vishnu och Shiva, säger Linda Bergling.
Sten Åke Bredmar understryker detsamma. Han vill inte uttala sig i frågan till Världen idag, men hänvisar till sin blogg, där han tar upp sin egen anmälan samt sina kommentarer till ett yttrande av grundskoledirektören Håkan Edman, Stockholms stad, plus en intervju som gjorts av Sveriges Radio P4 Extra, den 10 september.
– Om man tillåter yoga, som är en religion, i skolan, bör man också tillåta kristna inslag, säger han till P4, och påpekar att skolan – genom påståendet att yoga inte är religion – inte talar sanning.
– När blev det inte det?, frågar han.
Eftersom skolan ger grönt ljus för yoga pekar han på paradoxen att en välsignelse av en präst i samband med till exempel skolavslutningar har bannlysts.
– Men att välsigna barnen, är tydligen det fulaste man kan göra, säger han.
Syftet med Linda Berlings anmälan är att hon vill ha en andlig varudeklaration av både yoga och mindfulness – det senare buddhism.
– Detta, för att man ska förstå var rötterna finns och hur de används idag. Och jag vill dessutom ha valfrihet, där också kristendom finns med som ett alternativ. Men om livsåskådningar ska in i skolan, ska de inte schemaläggas utan ligga utanför undervisningen, säger hon.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS