Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Wallströms sekreterare: Adaktusson är " extrem"

"Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person", när det handlar om att debattera antisemitism. Det skrev utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö i ett sms som SVT Nyheter publicerade i samband med torsdagens debatt i SVT Opinion.

Nyheter · Publicerad 09:00, 16 dec 2017

SVT Opinion hade kontaktat Erik Wirkensjö för att fråga om utrikesminister Margot Wallström (S) kunde medverka i en debatt i SVT Opinon om antisemitism på torsdagskvällen, tillsammans med bland andra Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD).

I den artikel som lades upp på SVT Nyheter stod det att Margot Wallström avböjt, och att Erik Wirkensjö anser att Lars Adaktusson "blandar ihop antisemitism med kritik av Israels regerings politik."

”För övrigt tycker jag att Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person när det gäller denna fråga”, tillade Erik Wirkensjö i ett sms till SVT Opinions reporter.

Detta tolkades av många, bland andra Lars Adakatusson, som det verkliga skälet till att Margot Wallström inte ville delta i debatten.

"Debatterar ikväll antisemitismen och USA:s ambassadflytt i SVT Opinion. 
Någon som däremot inte deltar i kvällens debatt är Margot Wallström. Via en medarbetare motiveras detta bland annat med att jag är en 'olämplig' och 'extrem' motdebattör," skriver Lars Adaktusson på Facebook.

"Med tanke på att Margot Wallström är den enda europeiska utrikesminister som inte är välkommen i Israel, kan man onekligen fundera en stund över vem som är 'extrem' i sammanhanget."

Till Världen idag säger Erik Wirkensjö att han står för sin åsikt, men att den inte var ägnad för publicering och inte hade något att göra med att utrikesministern tackade nej till SVT Opinion.

– Beskedet jag gav var att hon inte kunde delta eftersom hon skulle resa till New York samma kväll, säger Erik Wirkensjö.

Han kan inte säga huruvida utrikesministern skulle tackat ja till debatten i SVT Opinion om hon varit i Sverige.

– Men det är inte så att hon bojkottar varken programmet eller Adaktusson.

Sina egna åsikter om Lars Adaktusson som en "olämplig" person för en debatt om antisemitism står han för.

– Egentligen vill jag avstå från att gå in i debatten eftersom jag inte är någon presstalesman, säger han till Världen idag.

– Men jag kan väl bara kort säga att det är problematiskt när man försöker att göra en sammanblandning mellan antisemitism, som har många rötter, till det som är kritik av Israels politik.

Det är inte osannolikt att det hade hettat till mer i SVT opinion om Margot Wallström varit med. Lars Adaktusson riktade skarp kritik mot regeringen, både för det palestinska biståndet och för Sveriges ställningstagande inom FN, som han menar göder antisemitiska krafter.

– Man kan inte, som jag ser det, tala om att man är emot antisemitism och samtidigt ge stöd till organisationer, grupper, personer som står för antisemtiska värderingar, sa han.

– Ett annat exempel är hur Sverige röstar i FN-sammanhang i Unesco, där Sverige gått med länder som ofta är diktaturer, muslimska länder, i en ambition att relativisera, förminska, Israels, det judiska folkets, koppling till Jerusalem.

Med tanke på att Margot Wallström är den enda europeiska utrikesminister som inte är välkommen i Israel, kan man onekligen fundera en stund över vem som är 'extrem' i sammanhanget.

Stort intresse för Apologias nystartade kurs i apologetik

Utbildning. Att förklara och försvara den kristna tron, det ska drygt 40 elever få lära sig under Apologias nystartade distanskurs i apologetik. Syftet är att...

Lyfte behov av föräldratid – fick Haros guldmedalj

Pris. Organisationen Haro, som bland annat arbetar för ökad valfrihet i barnomsorgen, har delat ut sitt årliga pris. Det går 2018 till skribenten och...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Fotbollsmagasin stoppar all spelreklam – offrar intäkter

Media. Fotbollsmagasinet Offside har fattat ett historiskt beslut. Från och med nu säger man nej till all reklam från spelbolag, något som varit en mycket...