Nyheter

Wallström avvisade IS-tribunal

Margot Wallström avfärdade Mikael Oscarssons (KD) förslag om en IS-tribunal som kan döma IS-terrorister. Detta hanteras bättre av internationella brottsmålsdomstolen ICC, påpekade utrikesministern, men medgav att Ryssland hittills blockerat den möjligheten. (Bild från 2016). Foto: Anders Wiklund /TT
Foto: Anders Wiklund /TT

Sverige borde utnyttja sin plats i FN:s säkerhetsråd och verka för upprättandet av en IS-tribunal. Det anser Mikael Oscarsson (KD) som på tisdagen utmanade utrikesminister Margot Wallström i frågan.

Publicerad Uppdaterad

I en interpellation till ministern tog han spjärn i det faktum att Nederländernas parlament i förra veckan ställde sig bakom kravet på en särskild IS-tribunal. Även Nederländerna sitter med i FN:s säkerhetsråd och om Sverige anslöt sig till kravet skulle de båda länderna kunna få genomslag för detta, framhöll Mikael Oscarsson. IS-krigare skulle då äntligen kunna ställas inför rätta för det folkmord man utfört på kristna minoriteter i Syrien och Irak, menade han. 

När Margot Wallström fick ordet underströk hon sin djupa medkänsla med IS många offer. Och hon betonade att Sverige gör allt för att IS-terroristerna ska ställas inför rätta och dömas. Hon påpekade att detta ska ske i exempelvis svenska domstolar, men menade också att internationell rättskipning är viktig. Och rätt forum för detta, förklarade Margot Wallström, är den redan existerande brottmålsdomstolen ICC.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS