Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Visionen: Lokala kyrkor som förändrar nationer

Himlen är svårtytt grå, men den vaksamme märker att luften är regntung. Den som vet att se tecknen förstår att förändringen kommer. En annan form av förutspådd storm talar Hans Wolfbrant om när han inleder New Wines sommarkonferens i Vänersborg. Han talar om en väckelsestorm – en som ska spridas över hela världen.

Nyheter · Publicerad 13:20, 1 jul 2016

När man kliver in i Arena Vänersborg slås man av livligheten. En kiosk står öppen och kön till den är lång. På samma sätt ringlar sig kön till mötesbyrån genom entrésalen. Barnfamiljer, ensamma ungdomar och alla däremellan väntar på att få checka in. Stämningen är på topp.

– Åh, vad länge sedan, hör man någon ropa.

Två unga kvinnor omfamnar varandra.

– Vad gör du nu för tiden? Vem talar i kväll?

Frågorna är många och ivern lyser stark.

– Jag har faktiskt aldrig varit på New Wine tidigare, säger Sven från närliggande Uddevalla. Han har hört i sin församling att konferensen ska vara bra.

New Wine är en kristen, samfundsöverbryggande förnyelserörelse. Den grundades i Storbritannien i slutet av 80-talet och spreds utöver världen.

– New Wine är för alla kristna, men har så klart utvecklat egna ståndpunkter. Våra rötter är i den anglikanska traditionen, förklarar Hans Wolfbrandt.

Eftersom Skandinaviens lutherska arv står nära det brittiskt anglikanska är det naturligt att rörelsen fått fäste här, menar han.

Hans Wolfbrandt är rörelsens svenska ledare. Till vardags är han präst i Svenska kyrkan i Lysekil. Hans vision för konferensen som pågår till och med söndag är att den ska vara fylld av Jesusmöten och Andens gåvor.

Visionen delas av pingstvännen John Derneborg som talar i inledningen av konferensens första möte på onsdagskvällen. Han vill se en helg fylld av helanden, profetiska tilltal och visdomsord.

– Vi kommer som trossyskon. Vi är alla bröder och systrar i Kristus, säger Hans Wolfbrandt då John Derneborg lämnar över mikrofonen till honom.

– Det finns mycket jag inte förstår hos mina kristna syskon, skrattar Wolfbrandt. Jag är lutheran och John är pingstvän. Det finns mycket jag gör annorlunda – men vi är syskon i tron ändå.

New Wine-rörelsens ledord är ”lokala kyrkor som förändrar nationer”. Den visionen går igen i konferensens atmosfär. I första lovsången sjunger man ”Vem styr nationer?”, och predikan av Hans Wolfbrandt som sedan tar vid berör allt mellan lokala småkyrkor till väckelser bland Afrikas massajer. Det lilla som påverkar det stora. En vision: arbeta lokalt och förändra hela världen, en liten församling i taget.

Det är en djup predikan. Hans Wolfbrandt läser ur Johannes evangelium, den enligt honom mest profetiska evangelisten. Han återkopplar till rörelsens globala perspektiv. Mycket tid läggs på att beskriva den turbulenta tid vi befinner oss i. Liksom Johannes beskriver att Jesus lät det bästa vinet serveras mot slutet, menar Wolfbrandt att väckelserörelserna växer allt eftersom mörkret tätnar över världen.

Hans Wolfbrandt menar att Johannesevangeliet innehåller profetiska bilder av den yttersta tiden, och han är positiv. Hans ögon glittrar när han beskriver hur väckelsen ska komma med morgonens rodnad. När mörkret är som mörkast ska ljuset bryta fram, och ur lidandet ska en världsvid väckelsevåg komma. Det är han övertygad om, förutsatt att vi alla är villiga att kämpa för det.

Vår västerlänska kyrka har vant sig vid lugn, menar han. Vi har inte varit hotade. Nu upplever kyrkan allt mer hot, något som enligt Wolfbrandt innebär att vi måste inse att kyrkan är sina kämpande medlemmar. Utan medlemmarnas engagemang faller hela projektet.

När man talar med besökarna får man samma bild av det som sker på New Wine. Man är och vill vara del av något större. Martin Täng från Gamleby har sett Guds verk förut och vill se det igen.

– Jag är ny på att be för helanden, jag vill utvecklas i den tjänsten, förklarar Martin som är här med familjen och stannar hela helgen. Hans äldsta son deltar som ungdomsledare.

En av konferensens årliga höjdpunkter är tältet där profetiska ord förkunnas. I år är det större än någonsin.

– Men om du gått dit varje år innan kanske du ska släppa in andra före dig, skrattar John Derneborg, för trots att det fått mer fokus räcker tältet inte till för alla de som vill få profetiska tilltal.

En nyhet bland aktiviteterna är ett bås där man kan spela in sina vittnesbörd. En datorskärm kopplad till en kamera står under en stor trappa, avskärmad av svarta skynken. Man har en och en halv minut på sig att dela sitt vittnesbörd, som sedan kan komma att visas för folk som behöver höra det.

Konferensens talarlista reflekterar rörelsens mentalitet.

Alan Scott, pastor från Nord­irland som varit engagerad i bland annat ”Healing on the street”, gatu­helanden, talade på torsdagen.

– Vi är nog mer av en relation än en organisation, säger Hans Wolfbrandt när jag talar med honom tidigare på dagen.

Han förklarar att New Wine gärna samarbetar med andra kristna grupper. Man är till exempel delaktig i satsningen Awakening Europe på Friends arena i höst tillsammans med andra väckelsegrupper, som till exempel Oasrörelsen. Nu är Awakening Europes ledare, Ben Fitzgerald, inbjuden att tala inför alla New Wines konferensdeltagare på lördag.

En annan inbjuden talare är Christy Wimber, svärdotter till den kända predikanten John Wimber och frontfigur i Vineyardrörelsen.

Enligt Wolfbrandt hänger valet av predikanter ihop med det han upplever som kristenhetens grundkallelse. Han menar att New Wine är en plats där man som enskild och församling kan utrustas inför vidare arbete på hemmaplan.

– Under 90-talet svepte en profetvåg över västvärlden. Under tidigt 2000-tal en helandevåg. Vår förhoppning är att vi kan dela med oss av sådant vi gör rätt och lära oss av varandra. Det är vår uppgift att förvalta sådant och vara med i nutidens svängar.

Och visst är det många som vill vara del av den moderna väckelsen. Efter predikan inbjuder Hans Wolfbrandt till förbön. Alla som önskar rusta sig för mission och evangelisation ombeds komma fram till korset. De församlades gensvar låter inte vänta på sig och kön ringlar sig snart mellan bänkraderna för att så småningom fylla upp hela mittgången.

Jag är lutheran och John är pingstvän. Det finns mycket jag gör annorlunda – men vi är syskon i tron ändå.

Datum: 29 juni–3 juli

Var: Vänersborg

Arrangör: Nätverket New wine, som vill inspirera församlingar till att fungera i nåde­gåvorna.

Tema: ”För den här världens skull”

Antal besökare: 1 000–3 000

Huvudtalare: Christy Wimber och Alan Scott

Historia: New Wines första sommarkonferens i Sverige ägde rum 2001. Det här är sjunde året som konferensen anordnas antingen i Vänersborg eller i den närliggande orten Vargön. När New Wine bjuder in till konferenser är det församlingarna som står som värdar.

Tv och radio: Mötena visas inte live på webb-tv, men Cymbal-tv brukar filma och sända gudstjänsterna på Kanal 10.

Boende: Hotell, vandrarhem och campingplatser i Vänersborg.

Hemsida: newwine.se/sommar

Missionsrådet om kritiken: ”Vi är inte en kyrka”

Abortsyn. Trots både intern och extern kritik försvarar Svenska Missionsrådet den formulering i sin policy där man stöder att biståndsmedel går till abort.

Varför demonstrerar du inte nu, Ulvskog?

Ledare Nyligen beslutade EPP – partigruppen i Europaparlamentet där både de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår – att verka för ett omedelbart...

Expert om höstmörkret: "Ge dig själv en ljuspuls"

Hälsa. Ett bra sätt att mota höstdeppen är med ljus. Och det finns många knep för att fylla på kroppens ljusnivåer. Men den vackra sommaren som var, gör...