Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

Visionärt när Pingst möttes till rådslag

En kombination av bönemöte, väckelsemöte och formellt styrelsemöte. Så kan man beskriva Pingst rådslag 18 som i helgen hölls i Citykyrkan i Stockholm. Vägen framåt presenterades som ett brev från framtiden.

Nyheter · Publicerad 17:41, 26 maj 2018

Ute sken solen generöst över huvudstaden när flera hundra församlingsrepresentanter från nätverket Pingst ­ fria församlingar i samverkan – strålade samman i anrika Citykyrkan på fredagen. 

– Härligt att möta rörelsen, sa Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, när han hälsade välkommen.

Han överlämnade sedan till sin företrädare Pelle Hörnmark för en kort appell, där Hörnmark betonade tjänandets välsignelse. 

– I första hand är vi tjänare. Det finns en kraft i att betjäna varandra och vi får aldrig glömma att det är Gud som ger växten, fastslog han.

Den formella agendan, med årsredovisningar, balansräkningar och revisionsrapporter, varvades med lovsång, appeller, bön och framtidsvisioner. 

Daniel Alm var engagerad när han presenterade ”Pingst i rörelse”, som ett brev från framtiden. I denna, Pingsts egen dröm om framtiden, var tongångarna positiva. Om 15 år är Pingst, enligt denna dröm, en rörelse med ett par hundra tusen medlemmar och utgör en tydlig och respekterad röst i samhället.

– Se det som en prototyp, en skiss, som beskriver det uppdrag Gud gett oss att uppföra; ett mindset för framtiden, sporrade Daniel Alm. 

Presentationen av visionen följdes av bön för framtiden. Här uppmuntrade Marcus Ardenfors, pastor i Pingst Jönköping, deltagarna att ”röja loss i anden” och i mindre grupper be om ”hälsosamma församlingar”. 

Kommunikationsfrågor togs också upp och Anders Wisth talade, som den media-evangelist han är, entusiastiskt om de möjligheter som erbjuds på detta område. 

– Ge Jesus plats på skärmarna, utmanade Wisth. 

När Världen idag träffar Daniel Alm under fikapausen, ger han ett något mer nedtonat intryck. 

– Allt handlar ju om att få våra församlingar i rörelse och som nätverk vill vi stötta med en vision som ger en ton, en riktning, en smak och ett tonläge som inspirerar, säger han. 

I vimlet träffar vi Lisa Fredlund, som är en ung pastor från Östermalmskyrkan i Kristianstad. Hon ser positivt på framtiden.

– I samhället i dag känner sig många ensamma, det finns stort fysiskt och psykiskt lidande, relations- och drogproblem. Vi har ett budskap som kan ge människor hopp, säger hon.

Värdpastorn i Citykyrkan, Paul Orlenius, säger till Världen idag, apropå att nå ut med budskapet:

– Här i församlingen är vi ofta ute och möter människor där de är. Vi är öppna med vår tro och många tar tacksamt emot förbön. Ofta får vi bevittna att människor blir helade ute på gatorna. 

I samhället i dag känner sig många ensamma, det finns stort fysiskt och psykiskt lidande ... Vi har ett budskap som kan ge människor hopp.

Militär: Trossamfunden viktiga vid kris

Beredskap. Trossamfunden skulle få en stor roll om Sverige hamnade i kris eller krig. Det menar militären Tommy Jeppsson, chefredaktör för tidningen Vårt...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...