Folk /…/ sade: "Allt han har gjort är gott. De döva får han att höra och de stumma att tala."
Markus 7:37b

Världen idag

FN-förbundets generalsekreterare Linda Norlin och FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic. Bilden är från 2012. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ville få Uppsala FN-förening att backa från traffickingseminarium

Uppsala FN-förening utsattes för påtryckningar av FN-förbundet på riksnivå för att dra sig ur seminariet om trafficking som skulle ägt rum i Uppsala för en månad sedan. Det skriver Upsala nya tidning.

Nyheter · Publicerad 17:21, 11 nov 2014

Det skulle bli en heldag om trafficking i Uppsala universitets lokaler. Europarådets rapportör om människohandel och prostitution i Europa skulle föreläsa. Drottning Silvia skulle få pris för sitt arbete för att stärka utsatta barns rättigheter. Men allt ställdes in i sista stund.
Efter en ledarartikel i Aftonbladet om att drottningen borde backa från prisutdelningen eftersom utdelaren, juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers (SHRL), också driver ett fall om samvetsfrihet vid aborter, kom beskedet att Uppsala universitet drog sig ur seminariet. Då meddelade hovet att drottningen ställde in sitt deltagande.
Det planerade seminariet, som skulle ägt rum som ett samarbete mellan Uppsala universitet, SHRL och Uppsala FN-förening, ägde aldrig rum. I stället ska universitet bjuda in till en liknande dag efter årsskiftet, då som ensam arrangör.

Nu framkommer det att Uppsala FN-förening ska ha utsatts för påtryckningar från sin förbundsledning för att dra sig ur arrangemanget, redan innan Uppsala universitet ställde in samarbetet kring dagen.
Uppsalaordföranden Mona Strindberg säger till UNT att både generalsekreteraren Linda Norlin och förbundsordföranden Aleksander Gabelic hörde av sig till henne med uppmaningen att föreningen skulle hoppa av dagen. Strindberg upplevde samtalen som mycket pressande.
Uppsala FN-förenings styrelse beslutade att fortsätta stå som samarbetspartner till seminariet, med röstsiffrorna sex mot tre, enligt UNT. När universitet senare ställde in sin medverkan, gjorde FN-föreningen samma sak.

Tidningen skriver att FN-förbundet även kontaktade ordföranden för FN-distriktet i Uppsala län, Ingrid Pineiro, trots att det inte var distriktet som stod som medarrangör, utan föreningen.
– Att Ruth Nordström (SHRL:s ordförande, reds. anm.) som person har varit med i andra organisationer tidigare, bör det påverka? Hon skulle prata om människohandel. Var finns religions-, yttrande- och föreningsfriheten? Det är förvånande att förbundsledningen går emot en lokalförenings styrelsebeslut, säger Ingrid Pineiro till UNT.
Mona Strindberg frågar sig i artikeln vilka föreningen får samarbeta med och säger att FN för dialog utan att nödvändigtvis behöva dela alla värdegrunder med sina samarbetspartner.
– Det här går totalt emot vad vi och FN står för, säger hon till tidningen.

FN-förbundets pressekreterare Pekka Johansson säger till UNT att det inte skett påtryckningar om omröstningar, vad han känner till. Han kan inte svara på frågan om FN-förbundet tidigare tagit avstånd från organisationer, men säger att det aktuella arrangemanget "inte låg i linje med det arbete som vi bedriver med flickors rättigheter och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter".

Ledningen i Svenska FN-förbundet har inte kommenterat de aktuella uppgifterna, skriver UNT.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

USA. En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler...

Måla inte upp politiska motståndare som fiender

Ledare Samtalsklimat Den senaste presidentvalskampanjen i USA präglades av en förfärande polarisering, med förakt för motståndarsidan. Ingen drev den utvecklingen hårdare...

Valet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Val. Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Kristersson toppar förtroendemätning

Politik. Förtroendet för Ebba Busch Thor ökar mest Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna...