Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

"Vi måste fostra pojkar och flickor olika”

Männen är de nya förlorarna. Det skriver psykologen Alf B Svensson i en debattartikel som har delats över 3 000 gånger. – Vi måste behandla pojkarna lite annorlunda, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:07, 8 maj 2017

”Det börjar redan i skolan. Flickor har bättre betyg i alla ämnen utom idrott. Dubbelt så många flickor läser vidare på högskolan. De kan därför lägga beslag på de mest intressanta och välbetalda jobben.”

Så inleds Alf B Svenssons debattartikel i Göteborgs-Posten.

Psykologen fortsätter med att påpeka att männen också är förlorarna på samlevnadsfronten. ”I sju fall av tio är det kvinnan som tröttnar på mannen och tar ut skilsmässa. De klarar sedan singellivet bättre eftersom de har ett större socialt nätverk. Männen lider mer av ensamheten och blir ofta deprimerade”, skriver han.

Uppradningen fortsätter: Män är inte lika måna om sin hälsa, män tar i högre grad livet av sig, 95 procent av alla som sitter i fängelse är män.

Därefter påpekar Alf B Svensson att män och kvinnor skiljer sig åt.

”Män och kvinnor är olika inte bara mellan benen utan också mellan öronen”, skriver han och vidhåller att det finns biologiska skillnader som påverkar beteende, intressen och värderingar.

Lösningen är, enligt Alf B Svensson, inte att undvika begreppen pojkar och flickor, ge våra barn könsneutrala namn och stoppa typiska pojk- och flicklekar.

”Ska pojkarna inte bli de stora förlorarna måste vi uppfostra pojkar och flickor olika”, skriver han.

Vi måste ställa högre krav på pojkarna i skolan, vi behöver utveckla pojkarnas sociala kompetens och vi måste lära dem bättre impulskontroll, menar Alf B Svensson. Vi behöver dessutom förändra skolans sexualundervisning så att pojkarna får lära sig att ifrågasätta porrens förnedrande kvinnosyn och hur man håller kärleken vid liv, poängterar han.

”Gör vi inte detta kommer många pojkar i framtiden att vara arbetslösa, frånskilda, ensamma, arga, unga män. Den bästa tänkbara rekryteringsbasen för alla kriminella gäng”, avslutas artikeln.

Debattartikeln har fått stort genomslag. Över 3 000 personer har delat artikeln i sociala medier, och fler än 29 000 personer har nåtts av den, berättar Alf B Svensson och säger att artikeln under en dag var ”mest delad” på Göteborgs-Postens debattsida.

– Det är roligt. Men ger man sig in i genusdebatten så blir det automatiskt reaktioner, säger han till Världen idag.

Han tycker att det är viktigt att debatten förs.

– Många är inte medvetna om att männen är på väg att bli de stora förlorarna, säger han och poängterar att det är hög tid att börja behandla pojkarna lite annorlunda.

– En del menar att om vi behandlar männen och kvinnorna lika så försvinner de gamla könsrollerna. Men eftersom flickor och pojkar är olika så hjälper det inte alls. Vi måste säga till tjejerna ”Du behöver inte alltid vara så duktig och söt och få så många likes”, och vi måste öka kraven på killarna.

Artikeln får både mothugg och medhåll i sociala medier.

”Låter snarare som att det är dags att uppfostra pojkar och flickor likadant”, skriver en person på Facebook.

”Pojkar och flickor är olika. Punkt slut”, skriver en annan.

En del menar att om vi behandlar männen och kvinnorna lika så försvinner de gamla könsrollerna. Men eftersom flickor och pojkar är olika så hjälper det inte alls.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...