Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Johannes 14:26

Världen idag

Växjökyrka nekades tillstånd att få ringa i kyrkklockor

Polisens klartecken till böneutrop för en moské i Växjö får nu ringar på vattnet. Katolska kyrkan i samma stad undrar varför de fick nej när de ansökte om att få ha klockringning. Och i en ansökan till Stockholmspolisen begär Fria moderata Studentförbundet att få ropa ut ett budskap med högtalare från sitt kansli.

Nyheter · Publicerad 11:50, 14 maj 2018

Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist säger till Smålandsposten att S:t Mikaels församling nu överväger att göra en ny ansökan.

– Vi har tänkt tanken. Först lite på skämt, men sedan även lite på allvar faktiskt. Det finns tydligen möjlighet att få annonsera på det här sättet, säger han i en inspelad intervju.

Enligt Ingvar Fogelqvist fick församlingen avslag på den ansökan om klockringning som sändes in till kommunen för 10-15 år sedan, med motivation att kyrkan ligger i ett villaområde.

Samtidigt får andra kyrkor i Växjö ha klockringing, vilket enligt Ingvar Fogelqvist hörs ända till den katolska församlingen.

– Det är ju en gammal kristen tradition, så det är något som hör till kyrkan, och jag tror också de flesta i omgivningen inte har något emot att det ringer ett par minuter på söndagarna, säger han om förhoppningen att nu få lov att kalla till gudstjänst med en mindre klocka.

En organisation som ansökt om tillstånd att sprida sitt budskap i närheten av Nybroviken i centrala Stockholm "med Växjös beslut som prejudikat och inspiration" är Fria Moderata Studentförbundet.

"Att kunna sprida vårt ideologiska frihetsbudskap över hela Stockholm på 110 decibel från vår kanslilokal öppnar nya fantastiska möjligheter i opinionsbildning”, kommenterar ordförande Hugo Selling på Facebook, och bifogar ett foto på en ansökan till polisen.

"Vi önskar att sända frihetligt böneutrop varje vecka medelst högtalarsystem från vår terrass. 'Friheten är störst - sänk skatten!' Ljudnivån kommer inte att överstiga 100 decibel", står det i ansökan.

Böneutrop ut från moskéer förekommer åtminstone sedan 2013 i Fittja utanför Stockholm och sedan i höstas i Karlskrona.

Det är ju en gammal kristen tradition

Sveriges kristna råd minskar sina projekt

Ekumenik. 2,5 tjänster försvinner när Sveriges kristna råd tvingas spara. SKR får också en ny ordförande, och ett nytt samfund – Vännernas samfund – står på...

Budskapet ”Skydda dem” vinner gehör

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. I morgon, fredag, går medborgarna i Republiken Irland (Eire på det ursprungliga irländska språket gaeliska) till folkomröstning om det...

Nya tongångar från Kim ger hopp om toppmöte

Nordkorea Även Nordkorea är berett att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst" — det är beskedet från Pyongyang efter USA:s avhopp från det...