Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Vattenkrisen i Israel är verklig – trots avsaltning

Nyheter · Publicerad 00:10, 5 sep 2018

Nu är hon tillbaka igen i tv-rutorna i de israeliska hemmen – kvinnan vars ansikte gradvis torkar ut och spricker som hård, uttorkad jord. Hennes budskap är detsamma: Vårt land torkar ut, spar på vattnet.

Israel är inne i en längre torrperiod efter fem år av nederbörd långt under genomsnittet. Vattenståndet i Gennesarets sjö ligger på 214,23 meter under havet, inte långt från det historiska minimum på 214,87 som blev uppmätt 2001. När den legendariska sjön är full ligger nivån på runt 209 meter.

Israel har satsat stort på avsaltning av havsvatten, som ska användas som dricksvatten, och har byggt fem stora avsaltningsanläggningar medan man har påbörjat ytterligare två. Det finns därför ingen avsaknad av vatten i hemmen.

Men landet torkar ut. De fantastiska vandringslederna i Golan, Galileen, Samarien, Judeen och Negev med sina otaliga källor och floder ligger nästan torrlagda. Nu planerar man för att pumpa in avsaltat vatten i Gennesarets sjö, något som också skulle återuppliva källor längre söderut i landet.

Första oktober, dagen efter lövhyddohögtiden, samlas rabbinerna på Gennesarets sjö och ropar till Gud om regn för den kommande regnsäsongen. Låt oss be tillsammans med dem.