Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Var fjärde hemundervisare flyr Sverige för utlandet

Det har länge varit svårt för familjer som valt att undervisa sina barn i hemmet, i flera fall har man hotats av böter och motarbetats av kommuner och politiker. Den nya skollagen har i praktiken förbjudit hemundervisning, och allt fler hemundervisande familjer lämnar nu Sverige.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 nov 2011

Världen idag har i flera artiklar beskrivit hur den nya skollagen slår hårt mot konfessionella friskolor och hur Skolinspektionen valt att granska huvudmännens stadgar hårdare än tidigare. Men det är fler som drabbas av den nya skollagen. Föräldrar som vill hemundervisa sina barn i stället för att ha dem på en skola arbetar i motvind. Siffror från Rohus, Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige, visar att var fjärde hemundervisande familj snart har lämnat landet.

I nya skollagen står det att det krävs "synnerliga skäl" för att få tillstånd till hemundervisning. Några som märkt det är familjen Sandberg på Öland. De började undervisa tre av sina barn i hemmet 2010 efter att barnen mått dåligt i skolan och utsatts för mobb-
ing.
– Vi kände inte igen vår son, han var inte alls sig själv i skolmiljön. Vi kände att vi måste förändra något, säger Marita Sandberg.
Tanken dök upp hos föräldrarna att man skulle testa hemundervisning. Och det blev en positiv upplevelse för hela familjen.
– Det var så lyckat, vi kände att vi började leva igen, barnen är gladare, mer nyfikna och lär sig så otroligt mycket.

Men i somras fick de besked om att de inte hade rätt att fortsätta, den nya skollagen satte stopp. Förvaltningsrätten avslog deras överklagan i september. Efter det har familjen hotats av vite på 125 kronor per barn och dag de uteblir från skolan. De blev dessutom anmälda till socialen i Mörbylånga kommun där de bor. Men en ljuspunkt finns för familjen. Kammarrätten, som tidigare valt att inte ta upp ärenden om hemundervisning, har nyligen gett familjen prövningstillstånd. Det innebär att man nu kan vänta sig ett vägledande beslut för liknande svenska fall. Och skulle det bli avslag även där, väntar överklagan till Regeringsrätten och sedan Europadomstolen.
– Att kammarrätten nu tar upp detta visar att det finns ett juridiskt intresse för frågan och att det inte är ett solklart fall. Skulle det gå till Europadomstolen tror jag Sverige blir överkörda, Europakonventionen ger oss rätten att bedriva hemundervisning, menar Marita Sandberg.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...

Kari Jobe kommer till Sverige i sommar

Den 3 juni kommer den profilerade lovsångsledaren Kari Jobe att hålla konsert på Livets Ord i Uppsala. Det skriver Livets Ord och Impact Sweden i ett...