I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Våldtäktsdom upprör

Fem tonårspojkar från Afghanistan dömdes i fredags till grov våldtäkt mot en yngre tonårspojke i Uppsala. Straffvärdet är sex års fängelse, men eftersom pojkarna är, eller uppger sig vara, under 18 år döms de till sluten ungdomsvård i drygt ett år. Nu upprörs många över det låga straffet och det faktum att pojkarna inte utvisas.

Nyheter · Publicerad 00:01, 2 jan 2017

Det var i oktober som fem tonårspojkar från Afghanistan våldtog en yngre tonårspojke, också från Afghanistan, i ett skogsparti i utkanten av Uppsalaförorten Gottsunda. Tonårspojkarna hotade den utsatte med kniv och filmade delar av våldtäkten med en mobil.

I fredags kom domen från Uppsala tingsrätt. Samtliga fem pojkar döms för grov våldtäkt, två av dem döms dessutom för ringa narkotikabrott och den som filmade döms även för barnpornografibrott.

Straffvärdet för var och en av pojkarna är, enligt tingsrätten, sex år, men eftersom pojkarna är – eller har uppgett sig vara – under 18 år döms de till sluten ungdomsvård. De fyra pojkar som ska vara 17 år döms till ett år och tre månaders sluten ungdomsvård. Den pojke som ska vara 16 år döms till ett år och en månads sluten ungdomsvård.

En av de pojkar som antas vara 17 år har, enligt domen, ett personnummer som börjar med 9807. Enligt detta ska han alltså ha varit 18 år när våldtäkten inträffade, men ändå dömts som om han vore 17. Anledningen till detta är att pojken själv hävdar att han är 17 år, tvärtemot Migrationsverkets bedömning, och varken tingsrätten eller åklagaren har valt att ifrågasätta pojkens ord gällande åldern.

I ett vägledande beslut som kom strax före jul slog Högsta domstolen fast att medicinska åldersbedömningar inte får utföras i syfte att fastställa en brottsmisstänkts ålder. Åldersbedömningar får enligt lagen enbart utföras för att utreda ett brott, inte för att utreda påföljden, skriver Sveriges radios Ekot.

Nu upprörs många över pojkarnas – vad man anser låga – straff och det faktum att brottsmisstänkta personer utan id-handlingar i princip kan uppge vilken ålder de vill.

En annan sak som upprör många är att pojkarna inte dömdes till utvisning, vilket åklagaren yrkat. Anledningen är deras unga ålder och att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats.

En som upprörs över domen är författaren Marcus Birro.

”I Sverige kan man alltså utsätta en liten pojke för en gruppvåldtäkt, dribbla med sin ålder, få ett år på sluten ungdomsvård (rena semestern) och sedan får man stanna i Sverige efter det... Vari ligger straffet?” skriver han på sin Facebooksida.

En annan som upprörs är Expressenkrönikören Britta Svensson.

"Jag trodde att personnumret visar hur gammal en person är. Men nu har ännu en ung man av rättssystemet ansetts vara yngre än personnumret visar, och därför fått lägre straff. Svensk rättskipning är skrattretande", skriver hon.

Nyheten har snappats upp i många internationella medier. "Fem afghanska tonåringar döms för knivhots-gruppvåldtäkt mot en pojke i Sverige – men INGEN kommer att utvisas eftersom deras hemland är ’för farligt'", skriver brittiska Daily Mail.

Liknande rubriker finns att läsa hos flera andra tidningar.

Förutom sluten ungdomsvård dömdes pojkarna att betala ett skadestånd på 225 000 kronor till offret.

Om den som ska betala ett skadestånd saknar tillgångar kan ett brottsoffer få ut ersättning via försäkring eller Brottsoffermyndigheten. De dömda blir då skyldiga försäkringsbolaget eller myndigheten pengarna.

Dyrt när folktandvården bjöd på yoga och alkohol

Sörmland. Yoga, ”klangmeditation” och alkohol har stått på notan när Folktandvården i Sörmland haft personaldag på spa-anläggningen Yasuragi. Totalt har...

Ebba Busch Thor försvarar kärnfamiljen

Politik. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sa nyligen till tidningen QX att ett gaypar kan vara precis lika goda föräldrar som hon och hennes...

Vi behöver utrusta oss med ett visst mått av ödmjukhet.

Gästkrönika Eva Skog På dörrkarmen i mitt arbetsrum har jag ritat streck med blyerts. Horisontella små streck som gör tiden synlig, visar hur mina barn växer, utvecklas,...