Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

En palestinsk dansgrupp uppträdde vid ett nationaldagsfirande i Sundsvall. Men sången till dansen ger uttryck för palestinsk nationalism och våldsromantik, menar kritiker. Foto: Skärmdump från Sundsvalls nationdaldagsfirande/Youtube

Våldsbejakande palestinsk sång vid kommunal ceremoni

När Sundsvalls kommun anordnade ett evenemang för nya svenskar på Sveriges nationaldag medverkade en palestinsk dansgrupp. De dansade till en sång med våldsbejakande och nationalistiska uttryck. ”Olyckligt”, medger man nu från kommunen.

Nyheter · Publicerad 15:52, 2 jul 2018

Det är Tobias Pettersson som på bloggen Tobias tankar berättar om nationaldagsfirandet i Sundsvall. De nya svenska medborgarna välkomnades där med bland annat extrem palestinsk nationalism i form av dans, skriver han.

Kommunen hade beslutat att anlita den palestinska dansföreningen Moria Dance Theater från tyska huvudstaden Berlin. En del av firandet i Sundsvalls stadshus har filmats och lagts ut på Youtube och där kan man se dem dansa till en palestinsk sång vars titel översatt blir ungefär ”höj koffia-halsduken”. I sången finns ingredienser av våldsbejakande nationalism. 

Några av textraderna som Pettersson återger översatta från arabiska till svenska hänvisar till gevärsskott, om att vänta på ”signalen” och beskriver ”stridens dag”.

Enligt Pettersson har Moria Dance Theater på sin Facebooksida skrivit på arabiska om föreställningen i Sundsvall:

”Backa inte, tveka inte låt dem vara okunniga och håll ditt huvud högt, lär dem vad nationalism betyder, lär dem hur man är stolt med sin koffia-halsduk”.

Blogginlägget avslutas med skarp kritik.

”Kommunen har nu gjort klart för de nya medborgarna som kunde arabiska under nationaldagsfirandet att det är okej att sprida våldsbejakande och extremnationalistiska budskap som, om de hade varit på svenska, förmodligen skulle ha ansetts vara helt oacceptabla av kommunen. De är fortfarande oacceptabla.”

Världen idag har haft mejlkontakt med Saleh Dirawi, en av de ansvariga för arrangemanget i Sundsvall, som beklagar det inträffade.

”Jag tycker att det är olyckligt och ej rimligt inslag i nationaldagsfirandet”, skriver han och berättar att man varje år brukar ha varierande inslag av andra kulturers folkdans kombinerat med svensk folkdans.

”Hade vi vetat innan, då skulle vi inte ha tillåtit dem att genomföra dansen”, skriver Saleh Dirawi.

Koffia-halsduken. Den så kallade Palestinasjalen, ofta svartvitrutig, är en palestinsk nationalsymbol och signalerar ett politiskt ställningstagande för kampen mot Israel.

Kommunen har nu gjort klart för de nya medborgarna som kunde arabiska under nationaldagsfirandet att det är okej att sprida våldsbejakande och extremnationalistiska budskap …

Alliansens Norlén (M) valdes till talman

Talman. Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

OAS-möte hålls i Ljungby

Sommarkonferens. 2019 års sommarmöte för Oasrörelsen kommer att arrangeras i småländska Ljungby, meddelar OAS på sin Facebooksida.