Du är mitt beskydd, för nöd bevarar du mig, med frälsningens jubel omger du mig.
Psaltaren 32:7

Världen idag

En sjuksköterska inom den offentliga äldrevården i Kanada ställdes inför ultimatum: antingen skriva under en förklaring om att hon var beredd om att medverka till dödshjälp, eller sluta arbeta. Mary Jean Martin valde att sluta. Bilden har ingen koppling till personer i artikeln. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT

Vägrade ge dödshjälp – förlorade jobbet

En kanadensisk sjuksköterska miste jobbet när hon vägrade skriva på ett lojalitetsavtal som avkräver all vårdpersonal att medverka till dödshjälp. Det uppger organisationen Respekt, med hänvisning till nyhetstjänsten LifeSiteNews.

Nyheter · Publicerad 00:01, 16 jun 2017

Sjuksköterskan Mary Jean Martin berättar för LifeSiteNews att de anställda inom den statliga äldrevården i provinsen Ontario nyligen fick veta att all vårdpersonal måste skriva under ett lojalitetsavtal med arbetsgivaren, uppger Respekt.

Enligt avtalet måste alla anställda iaktta och följa kanadensisk lag, inklusive den nya lagen om dödshjälp och assisterat självmord.

När Mary Jane Martin berättade för sin chef att hon inte kunde skriva under lojalitetsavtalet eftersom hon inte står bakom lagen om dödshjälp, fick hon vet att den som vägrade skriva under automatik säger upp sig från sin tjänst.

– Kan du tänka dig att vara sjuksköterska och beordras hjälpa till att döda någon? Detta är rakt emot sjuksköterskefilosofin och rakt emot själva hjärtat på någon som arbetar inom vården. Vi är inte soldater. Vi har inte gått med på att döda. Vi är barmhärtiga, säger Mary Jean Martin, som var arbetsledare, till LifeSiteNews.

Som arbetsledare måste hon vara beredd att ha ett "effektivt" samtal med patienter som bett om någon form av dödshjälp, sa arbetsgivaren. Om hon inte ville medverka till det, skulle hon vara tvungen att skicka vidare patienten till någon annan som kunde göra det.

– Men jag sa till dem att jag med rent samvete inte ens kunde göra det. Jag ville inte ha någon som helst aktiv roll i någons död, säger Mary Jean Martin till LifeSiteNews.

Sedan Kanadas regering för ett år sedan införde en lag som tillåter dödshjälp och assisterat självmord har vårdpersonal och läkare som inte har velat medverka hamnat i konflikt med läkarföreningar och arbetsgivare, uppger Respekt.

I Ontario införde provinsregeringen så sent som i våras en regel om att samtliga läkare och sjuksköterskor måste medverka till dödshjälp eller assisterat självmord om patienten begär det.

Tidningen Catholic Register noterar i en ledartext att "samhällets välvilliga acceptans av dödshjälp snabbt växer" i Kanada.

"Det är som om människor tror att det som nu är tillåtet, måste vara moraliskt."

Alliansens Norlén (M) valdes till talman

Talman. Moderaten Andreas Norlén valdes med bred marginal till ny talman i riksdagen. I striden om andre vice talman tänker Socialdemokraterna rösta på...

Den nya gnosticismen

Ledare Letar sig in även i genusvetenskapen En av mänsklighetens mest seglivade irrläror är den som går under beteckningen gnosticism. Begreppet kommer från det grekiska ordet för kunskap,...

OAS-möte hålls i Ljungby

Sommarkonferens. 2019 års sommarmöte för Oasrörelsen kommer att arrangeras i småländska Ljungby, meddelar OAS på sin Facebooksida.