Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Vad är egentligen normkritik?

Nyheter · Publicerad 18:39, 6 feb 2018

Den så kallade normkritiken har blivit vår tids stora inne-ideologi. Och det har gått snabbt. Något som för tio år sedan var närmast okänt, är i dag på var mans läppar. En handfull statliga myndigheter – däribland Diskrimineringsombudsmannen (DO), Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Skolverket och Forum för Levande historia – har aktivt anammat tankesättet. Särskilt lyfts normkritiken fram som universalmedel i frågor som har med diskriminering och likabehandlingsarbete att göra.

Redaktörerna för antologin Normkritisk pedagogik kunde redan 2010 skriva: ”Kanske är det ett svenskt fenomen att det som representerar verkligt radikala och maktkritiska perspektiv, såsom queer och normkritisk pedagogik, omfamnas av statliga institutioner i en svindlande fart.”

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...