Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Utlyser bönevecka för ensamkommande

Var med och be att de ensamkommande unga ska få stanna i Sverige – det uppmanar initiativtagarna till den bönevecka som just nu pågår i Sverige. – Bönen gäller alla människor oavsett asylskäl, säger en av arrangörerna.

Nyheter · Publicerad 16:30, 12 feb 2018

”Bönekedja runt riksdag och regering” är namnet på den Facebookgrupp som har som mål att de ensamkommande unga migranterna som kommit till Sverige ska få stanna. På gruppens initiativ pågår nu – den 11–18 februari – en bönevecka för de ensamkommande.

– Behovet för en lösning för de ensamkommande är stort. Många är förtvivlade och kämpar för sitt liv, säger Mona Nykänen, en av initiativtagarna till böneveckan.

Hon hoppas att många församlingar ska be för de ensamkommande i gudstjänsterna, och att kristna runt om i landet ska uppmuntra varandra att be för migranterna.
Målet med bönen är att politikerna ska ta beslut som gör att de ensamkommande ska få stanna.

Varför är det viktigt att just de ensamkommande ska få stanna i Sverige?

– Man kan ha liknande upprop för andra grupper, men de ensamkommande är en så stor och utsatt grupp i vårt land just nu. De flesta av dem kom under flyktingvågen 2015 och har fått vänta länge på besked. Många har nu blivit över 18 år och bedöms inte längre som barn. Bland de ensamkommande finns även många afghaner som riskerar att utvisas till en farlig plats.

Hur ser ni på att det visat sig att många av de ensamkommande i själva verket inte är barn?

– Åldersbedömningarna är starkt ifrågasatta. Jag tror inte att man kan lita på att resultatet stämmer. Och de som var uppemot 25–30 tror jag inte bedömdes som barn då de kom.

Enligt Mona Nykänen inkluderar bönen även de ensamkommande som är vuxna.

– Bönen gäller alla människor oavsett asylskäl. Om någon inte har skäl att stanna får Gud avgöra det. Vi kan bara se människors nöd och behov.

Bön

På gruppens Facebooksida finns en bön som man kan be för de ensamkommande.
Utdrag ur bönen:

”Först vill vi tacka dig för alla ensamkommande unga som kom till Sverige. Tack för att du genom dem har skapat så mycket gott bland oss som bor här. Tack för solidaritet som frigjorts, för nätverk och relationer som skapats.
/…/
Vi ber också för de politiker och tjänstemän som arbetar med frågan hur man ska hantera dessa ungas situation. Vi ber att en lösning snart ska komma till stånd och att ungdomarna ska kunna stanna här, i det land de flydde till för att få skydd. Vi ber om en överenskommelse som är hållbar, human och bygger på de mänskliga rättigheterna.”
 

Fem personer sköts ihjäl utanför kyrka

Dagestan. Fem personer dog då en man öppnade eld mot gudstjänstbesökare som var på väg ut från en kyrka i Dagestan i söndags. Ryska polisutredare utesluter...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...