Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer,och Herrens härlighet går upp över dig.
Jesaja 60:1-6

Världen idag

USA kan dra in bistånd till Israel-kritiska länder

FN:s generalförsamling röstade på torsdagen för att uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse. Inför omröstningen – som kom efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad – hotade Donald Trump med att dra in bistånd till länder som motsätter sig USA:s beslut.

Nyheter · Publicerad 08:45, 22 dec 2017

Resolutionen i FN:s generalförsamling godkändes av 128 medlemsstater medan 9 röstade emot. 35 stater avstod från att rösta. Drygt 20 stater närvarade inte vid omröstningen.

"Sverige röstade ja och vi välkomnar att en klar majoritet av FN:s 193 medlemsstater gjorde detsamma", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande efter omröstningen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick inför omröstningen till skarpt angrepp mot FN.

– Staten Israel avfärdar den här omröstningen fullständigt, sade Netanyahu på torsdagen och kallade FN "ett hus av lögner"

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley återupprepade Trumps varningar mot länder som planerat att fördöma det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– USA kommer att komma ihåg den här dagen, varnade FN-ambassadör Nikki Haley i ett tal inför församlingen inför omröstningen.

– Den här omröstningen kommer att förändra hur amerikaner betraktar FN och hur vi betraktar länder som inte respekterar oss i FN, sade hon.

Resultatet av omröstningen togs dock emot med viss positivism av Benjamin Netanyahu. "Vi förkastar FN-beslutet men vi är belåtna med det stora antalet länder som inte röstade för beslutet", skrev Israels premiärminister i ett uttalande efteråt.

Vid ett säkerhetsrådsmöte i måndags lade USA in sitt veto mot resolutionsförslaget, som lagts fram av Turkiet och Jemen på uppdrag av länder i arabvärlden. USA:s president Donald Trump har även hotat med att dra in ekonomiskt bistånd till länder som går emot regeringen i Washington i generalförsamlingens omröstning.

– De tar emot hundratals miljoner dollar och till och med miljarder dollar, och de röstar mot oss, sa Trump i Vita huset inför torsdagens planerade FN–omröstning.

– Vi håller koll på de rösterna. Låt dem rösta mot oss. Vi kommer att spara mycket. Vi bryr oss inte.

De länder som röstade med USA i FN var Guatemala, Honduras. Togo, Micronesien, Nauru, Palau och Marshall Island. Inget land har vetorätt i generalförsamlingen, som samlar alla FN:s 193 medlemsstater. Bland de 35 som avstod från att rösta fanns fem EU-länder som därmed inte följde EU:s linje i frågan: Ungern, Kroatien, Lettland, Rumänien och Tjeckien.

Torsdagens resolution i FN:s generalförsamling är dock inte bindande.

Politiker vill utreda tredje juridiskt kön

Sverige. En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som...

Turismen till Israel ökade med 25 procent förra året

Israel. Att semestra i Israel är mer populärt än någonsin och förra året tog landet emot mer än 3,6 miljoner turister. – Ett fantastiskt rekord – vi har...

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar Jerusalem. Kristna väljares inflytande på staters Israelpolitik 2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första...